KNMvD: haal dierenarts-taken uit KoeAlert
![Een dierenarts aan het vaccineren.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/78/693/koeien_vaccineren-_dierenarts_s_r.-detail.jpeg)
In de melkveesector wordt al een tijd gesteggeld over de KoeMonitor, het private kwaliteitssysteem dat door veel veehouders wordt beschouwd als een bovenwettelijke verplichting vanuit de zuivel, die hen weinig oplevert.
De dierenartsenkoepels KNMvD en CPD zijn tevens zeer verbaasd dat het zuivel-controleorgaan voor kwaliteitszaken COKZ het instrument dat de Stichting Geborgde Dierenartsen heeft ontwikkeld, op zichzelf niet geschikt acht om te voldoen aan de Europese verordeningen, voor wat betreft het officiële veterinaire toezicht op het leveren van melk van gezonde dieren. Ook de huidige PBB-systematiek acht het COKZ hiervoor ongeschikt.
KoeMonitor
Het COKZ stelt in antwoorden op vragen van ZuivelNL dat met KoeMonitor wel kan worden voldaan aan de wettelijke eisen. Dat is volgens de KNMvD bijzonder, omdat niet de KoeMonitor, maar het toezichtsinstrument van de Stichting Geborgde Dierenarts (SGD) hiervoor ontwikkeld is. Dit is gebeurd nadat op december 2019 de bij de SGD geregistreerde dierenartsen hiervoor bij ministerieel besluit zijn aangewezen. De SGD-dierenarts moet onder andere controleren op aangifteplichtige dierziekten en erop toezien (via het periodiek bedrijfsbezoek) dat veehouders melk leveren van gezonde dieren.
BGP-tool
De SGD heeft het afgelopen jaar benut om hiervoor de integrale BGP-tool te ontwikkelen. Dat is gebeurd in afstemming met de ministeries van LNV en VWS, de NVWA én het COKZ, benadrukt de KNMvD. 'Met de BGP-tool kan de dierenarts de veterinaire diensten op het melkveebedrijf allesomvattend regelen, inclusief de bij ministeriële besluiten gedelegeerde taken.' De KoeMonitor kan deze functie niet vervullen en blijft daarmee een privaat kwaliteitssysteem voor melkveehouders, aldus de dierenartsen.
![Foto van Gineke Mons](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/77/694/gien_nov_2022.150x150.jpeg)
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief