'Aanscherpen stikstofreductie onhaalbaar en onacceptabel'
'Extra reductie tot 50 procent is met de beschikbare technieken onhaalbaar en koerst aan op gedwongen krimp', aldus LTO Nederland. Ook Agractie uit felle kritiek: 'Deze extra reductie achten wij absoluut onhaalbaar en onacceptabel, temeer omdat de depositie vanuit buitenlandse bronnen nagenoeg niet zal afnemen en het voldoen aan kritische depositiewaarden niet haalbaar en niet maatschappelijk verantwoord is.' De NMV laat zich eveneens kritisch uit op dit punt, en vreest dat die kritische depositiewaarden op sommige plekken echt niet haalbaar zijn.
Verder is er volgens Agractie nog geen duidelijkheid over goede registratie en een 'rode knop’ op extern salderen. Agractie roept het kabinet dan ook met klem op om hierover op korte termijn goede afspraken te maken.
Legalisering PAS-melders omarmd
Dat de legalisering van PAS-melders en meldingsvrije activiteiten wettelijk geregeld gaat worden, omarmen de partijen.
LTO mist een onderzoek naar de economische en sociale gevolgen van de stikstofreductieplannen, en constateert dat het verdienvermogen voor boeren consequent wordt genegeerd. Ook bij Agractie is grote zorg over het afwentelen van kosten voor reducerende maatregelen op de boer. Reducerende maatregelen mogen niet tot een stijging van de kostprijs leiden op het boerenerf, stelt de organisatie. 'Wij zullen de komende weken bezien of de toezeggingen voldoende hard zijn om met vertrouwen in gesprek te kunnen blijven met LNV over reducerende maatregelen.'
Beroepsverbod geschrapt
LTO noemt het wel positief dat provincies waarschijnlijk de ruimte krijgen om te schuiven met geld voor opkoop naar innovatie. Verder zijn er signalen dat het zogenaamde ‘beroepsverbod’ eruit gaat; bedrijven die op vrijwillige basis worden uitgekocht kunnen daarna verplaatsen of een ander bedrijf overnemen. Dat was een belangrijk punt voor landbouwpartijen, aldus LTO. Ook Agractie is blij met het schrappen van het 'beroepsverbod' uit de opkoopregeling.