Omgaan met mastitis: verbeter de vruchtbaarheid met een goede uiergezondheid
Wilt u meer weten over de relatie met afvoer en duurzaamheid? Schrijf u dan nu HIER in voor onze webinar ‘Verhoging Levensproductie’.
Vier redenen waarom uiergezondheid van invloed is op de vruchtbaarheid
- Direct effect van klinische mastitis (zichtbare uierontsteking)
Een acute zichtbare uierontsteking blijkt een verstorend effect op het bevruchtingspercentage te hebben. Uit het onderzoek blijkt dat koeien met een klinische mastitis in de periode vanaf 10 dagen voor tot 30 dagen na de inseminatie duidelijk slechter drachtig worden.
- Effect van subklinische mastitis op het vruchtbaarheidshormoon
Een koe met een hoog celgetal blijkt een minder goed functionerende eisprong te hebben. De chronische uierontsteking zorgt ervoor dat er ontstekingseiwitten en andere stofjes in het bloed terecht komen. Deze ontstekingsmediatoren zorgen vervolgens voor een vertraagde en lagere LH-piek, de hormonale piek die noodzakelijk is voor een goede eisprong. Bij een op de drie hoog celgetal koeien vindt dit plaatst met een slechte vruchtbaarheid als resultaat.
- Effect van subklinische mastitis op de eicelontwikkeling
Naast de slechte eisprong blijkt een koe met een chronische uierontsteking (een hoog celgetal koe) een minder grote hoeveelheid goede eicellen in zijn eierstokken te hebben. De ontstekingsmediatoren verstoren namelijk de ontwikkeling van de cellen waaruit eicellen gemaakt worden en de afrijping van deze ‘bijna’ eicellen.
- Effect van klinische mastitis voor de eerste inseminatie
Koeien met een zichtbare uierontsteking voor de eerste inseminatie blijken een langere interval te hebben tussen het afkalven en het moment van de eerste inseminatie. Deze koeien blijken hiernaast ook minder snel drachtig te worden en meer inseminaties nodig te hebben om een bevruchting daadwerkelijk te bereiken. Dit effect blijkt nog sterker te zijn bij koeien die voor dat ze een zichtbare uierontsteking hebben een periode hebben gehad met een onzichtbare uierontsteking, een verhoogd celgetal.
Preventie van mastitis is cruciaal
Het onderzoek vanuit de Universiteit van Ohio is gepubliceerd in het Journal of Dairy Science, een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift binnen de diergeneeskunde. In dit artikel wordt geconcludeerd dat het voorkomen van mastitis door middel van preventieve maatregelen cruciaal is voor elk modern melkveebedrijf om een optimale koeprestatie en bedrijfsrendement te behalen.
Bron: Hipra