Netwerk Grondig stelt kalverimport ter discussie en richt platform op
Op de website jaarvanhetimportkalf.nl is ruimte voor opinies, een poll en een gastenboek. Door het jaar 2021 uit te roepen tot het ‘Jaar van het Importkalf’, wil Netwerk Grondig graag een brede discussie starten over de import van kalveren. Iedereen, zowel binnen als buiten de landbouwsector, kan op het platform zijn mening delen. In het voorjaar van 2021 organiseert Grondig een discussieavond en voor de zomer willen de iniatiefnemers op basis van de opinies een 'kalfimportadvies' naar de Tweede Kamer en de minister van LNV sturen.
Grondig stelt dat de Nederlandse veehouderij voor uitdagingen staat op het gebied van milieu, klimaat en dierenwelzijn. Volgens het netwerk luidt de stikstofcrisis een decennium in waar opkoopregelingen en stevige reductiemaatregelen de Nederlandse veehouderij zwaar treft. „Hoe verhoudt zich daartoe dan ongelimiteerde import van circa 850.000 kalveren op jaarbasis”, vragen de grondgebonden boeren zich hardop af.
Strenge eisen Nederlands kalf
Omdat het onderwerp gevoelig ligt, vindt Grondig dat de landbouw dit juist zelf moet agenderen. Daarbij refereert het netwerk naar de 750.000 kalveren uit de Nederlandse melkveehouderij, die aan allerlei voorwaarden worden gehouden. „Melkveehouders moeten verplicht meedoen aan een Kalfvolgsysteem en diergezondheidswaarborging KalfOK. Het stuit een groeiend aantal melkveehouders tegen de borst dat importkalveren de markt verstoren wat prijsstelling voor de Nederlandse kalveren betreft; eisen aan diergezondheid nauwelijks traceerbaar zijn en bovendien het risico van ziekte-insleep voor de Nederlandse veehouderij altijd aanwezig is. Daarbij vragen boeren zich af of hun stikstofmaatregelen wel hout snijden als er jaarlijks 850.000 kalveren vanuit het buitenland ons land blijven binnenkomen.”
Juiste timing?
Grondig beaamt dat de discussie gevoelig ligt. De werkgelegenheid in de vleeskalversector bedraagt voor de totale kalverketen ongeveer 8.000 fte’s. De toegevoegde economische waarde is 1,3 miljard euro, zo berekenen de grondgebonden boeren. „Hier kan niet zomaar aan voorbij worden gegaan.”
Ook beseft Grondig dat de financiële situatie bij veel kalverhouders slecht is. Desondanks vindt zij de timing wel goed om het onderwerp altijd gevoelig zal liggen. „Wij willen juist doorbreken dat problemen in de landbouw altijd door derden worden geagendeerd. Wij nemen de verantwoordelijkheid om een thema, dat echt haken en ogen heeft, in de vorm van een dialoog op te pakken. Ook de kalversector is uitgenodigd haar visie te geven op de hoofdvraag. Wij zetten niemand buiten spel. Maar het is naïef om te denken dat de import van kalveren ongemoeid blijft.”