Fanatieke boeren weiden nog stug door
![Weidende melkkoeien in de Achterhoekse buurtschap Eldrik.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/75/159/weidende_koeien_medio_november_2020.-detail.jpg)
Diverse boeren en boerinnen twitteren deze week over weidegang. „Ze gaan nog steeds met veel pleizer naar buiten. Niet dat ze nog veel vreen in het land, maar nog wel zoveel dat we geen eiwit bij hoeven te voeren op stal”, tweet Bea Linthorst uit Heeten (Overijssel).
Samen met haar echtgenoot heeft ze een gangbaar melkveebedrijf met 95 koeien. „Ze zijn op 5 april naar buiten gegaan dus we zitten al over de 200 dagen. Wij gaan voor zo veel mogelijk eiwit uit eigen land, en laat ze het zelf maar ophalen”, lacht ze.
De koeien staan volgens Bea nog steeds elke morgen te trappelen om naar buiten te gaan, als het tenminste mooi weer is. Wel weiden ze niet meer volledig, maar ongeveer een halve dag. „We zitten hier op hoge zandgrond, anders kon het ook niet. We gaan door totdat het niet meer kan, qua weer, gras of grond.”
'Draagkracht nog goed'
Martin Oldenhof uit Losser heeft ze ook nog niet op stal. „Normaal heb ik ze half oktober, eind oktober wel binnen. Maar we hebben een zacht najaar, en hier op de zandgrond is de draagkracht nog goed. De laatste dagen haal ik de zes uur weidegang wel niet, maar eind deze week zit ik wel op 200 dagen. Da's toch wel geinig”, meent de Twent.
Oldenhof heeft 60 melkgevende koeien buiten en een groepje van 10 droge koeien. Hij verwacht dat de melkgevende dieren na het weekend wel naar binnen gaan omdat het gras nauwelijks meer groeit. De drogen kunnen dan nog wel een poosje blijven lopen om de restjes op te peuzelen.
De Lossenaar ziet wel een nadeel: de mest die nu op het land blijft liggen, wordt niet of nauwelijks meer opgenomen door het gras. „Hopelijk krijgen we geen dikke hoosbuien, anders hebben we nog kans dat het uitspoelt naar het grondwater ook.”
Goedkope liters
Boerin Annette Harberink van de biologisch-dynamische Natuurderij de Keizersrande in Diepenveen geniet momenteel volop. „We hebben ze altijd zo lang mogelijk buiten, maar dit jaar is het wel extreem hoe graag ze nog naar buiten gaan, en hoe lekker het melkt. Wij hebben een voorjaarskalvende veestapel, dus oudmelkte koeien nu. We melken zo'n 70 stuks MRIJ, die geven nu nog 3,8 à 3,9 procent eiwit!”, vertelt ze enthousiast.
„En dat op natuurgras hè. In de zomer is het hier altijd lastig om genoeg gras te winnen van goeie kwaliteit, maar wat er nu af komt, melkt gewoon geweldig. Het is echt kicken. In combinatie met de wintermelktoeslag en de kwaliteitstoeslag beur ik nu 60 cent per liter bij EkoHolland. Ook al zitten we nu maar op 18 liter per koe gemiddeld; die liters kosten bijna niks. De koeien krijgen alleen een schep graan in de melkstal.”
Nachtvorst steeds later
Ruwvoerspecialist Leo Tjoonk van Agrifirm merkt de laatste jaren dat het gras langer doorgroeit, omdat het pas heel laat gaat vriezen. „De bodemtemperatuur ligt boven de 10 graden dus de stikstofmineralisatie gaat nog door, en dan groeit het gras ook nog. Maar als we een flinke nachtvorst krijgen, is het wel met de grasgroei gedaan, hoor.”
Tjoonk heeft vorige week nog een versgrasmonster bekeken, afkomstig van zandgrond. Dat bevatte nog tegen de 260 gram ruw eiwit en 975 à 1000 VEM. Weiden kan prima, mits boeren goed opletten op vertrapping, adviseert hij. „Anders kun je beter kiezen voor maaien en op stal voeren. Dat past nu ook heel prachtig, en je bespaart een hoop op eiwit.”