Schouten: Lessen geleerd uit I&R-affaire

Op de vraag of Schouten vindt dat de blokkade van duizenden bedrijven proportioneel is geweest, volgt geen duidelijk ja of nee. Wel wordt duidelijk dat het College voor Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in oktober 2020 de regelgeving omtrent de registratie van doodgeboren kalveren anders interpreteert dan in 2014. Het CBb stelt nu dat bedrijven die een doodgeboren kalf niet melden, niet volledig geblokkeerd mogen worden. Dit staat haaks op de gehanteerde handelswijze van NVWA en RVO. „Ik moet dan ook erkennen dat er, met de informatie van nu, in deze situatie anders gehandeld had moeten worden”, beaamt Schouten in haar antwoord.
Omvang van de fraude
Begin 2018 suggereerde Schouten in de Kamer dat er mogelijk 8.000 bedrijven betrokken zouden zijn bij de I&R fraude. Uit een persbericht van het Openbaar Ministerie van 5 oktober blijkt dat circa 100 melkveehouders strafbare feiten hebben gepleegd. Op de vraag hoe de Minister de verschillen in aantallen verklaard verwijst Schouten naar haar Kamerbrief van 3 oktober 2018.
Op de vraag hoe groot de financiële schade was voor de onterecht geblokkeerde rundveehouders geeft Schouten geen antwoord. Wel laat ze weten dat van de 130 ingediende claims, over dertig claims overeenstemming is bereik, dat vijftien claims nog in behandeling zijn en dat de overige claims zijn afgehandeld. Zodra alle claims zijn afgehandeld zal het NVWA een overzicht opstellen van de uitgekeerde schadebedragen.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Agrio archief
Bron: Ministerie LNV