Perspectief voor app die grasgroei en ruw eiwit voorspelt

De app doet de voorspellingen op basis van de beschikbaarheid van stikstof uit bemesting, uit nalevering van de bodem en door graslandgebruik, gecorrigeerd met de beschikbare hoeveelheid vocht. Vijf melkveebedrijven, waaronder melkveeproefbedrijf De Marke, hebben dit jaar meegewerkt aan een praktijktest. In deze test werden de door de app “GrasSignaal’ berekende drogestofopbrengst en ruw eiwitgehalte vergeleken met in het grasland uitgevoerde grashoogtemetingen en verse grasanalyses. De gedane voorspellingen wisselden van een goede benadering van de werkelijkheid tot duidelijk afwijkend.
De drogestofopbrengst van de eerste snede werd vaak onderschat, terwijl de opbrengst na beweiden vaak werd overschat. In het jonge gras werd het ruw eiwitgehalte vaak overschat. Door de modelberekeningen van de app te combineren met waarnemingen uit het veld nam de betrouwbaarheid van de voorspelling toe.
Toekomstperspectief
De uitkomsten van de praktijktest tonen aan dat de app perspectief biedt voor de toekomst. Het kan een waardevol instrument worden, om boeren te ondersteunen bij het bepalen van het optimale maai- en inschaarmoment. In 2021 wordt dan ook een nieuwe praktijktest opgestart waarbij een verdere optimalisatie van de modelberekeningen, het automatisch inlezen van data uit koe-sensoren en satellietbeelden en het beoordelen van het gebruikersgemak door boeren centraal staan.
In 2020 bleek de app niet stabiel, waardoor deze nog niet door boeren is getest.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Wageningen Livestock Research