Optimaliseren van het melkproces kan speenpuntvereelting voorkomen
Speenpuntvereelting is het gevolg van een beschadigd en soms gerafeld slotgat. Een gerafeld slotgat is een invalspoort voor mastitiskiemen en vuil en bij een beschadigd slotgat neemt de vorming van keratine af, waardoor het sluiten van het slotgat na het melken niet goed gebeurt. In beide gevallen neemt de kans op mastitis toe.
Melkproces belangrijkste veroorzaker
„Speenpuntverdeling is het gevolg van een te grote mechanische belasting van de spenen”, legt Sabine Tijs, van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), uit. Jaarlijks onderhoud van de melkmachine is belangrijk en kan problemen helpen voorkomen. Bij aanhoudende problemen kan een natte meeting, een analyse van het melkproces, inzicht geven in eventuele onvolkomenheden in het melkproces. Belangrijke aandachtspunten bij een natte meeting zijn het type tepelvoering, het vacuüm tijdens het melken en de automatische afname.
Goed voorbehandelen en voldoende tijd tussen voorbehandelen en het aansluiten van de melkstellen kan eveneens helpen speenpuntvereelting te voorkomen. Naast de technische oorzaken kunnen ook koegebonden factoren als speenlengte en melksnelheid vereelting in de hand werken.
Bedrijfsomvang en automatisering
De toenemende bedrijfsgrootte en het gebruik van melkrobots hebben een positieve invloed op het terugdringen van speenvereelting. Handmatige afname komt minder vaak voor en grote bedrijven zijn gebaat bij een vlotte afname van de melkstellen. Melkrobots hebben als voordeel dat de melkbekers per kwartier worden aangesloten en afgenomen. Dit voorkomt blindmelken en daarmee overmatige druk op de speen.
Tenslotte kan het dippen van spenen met een desinfectiemiddel met verzorgende bestanddelen ook een bijdrage leveren. De speenhuid blijft soepel en herstelt makkelijker na een melkbeurt.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren