Video: Hoeveel vet heeft een koe nodig?
Ging het filmpje je te snel? Lees hieronder meer:
Voor een hoogproductieve koe met een dagproductie van veertig kilo melk met vier procent vet komt het aanvullen van het melkvet neer op 1,6 kilogram vet per dag. In een doorsnee ruwvoerrantsoen zit zo’n 3 a 3,5 procent vet in de drogestof. De helft van het vet neemt een koe op via het ruwvoer. Het deel wat niet wordt aangevuld met bijvoorbeeld krachtvoer komt uit de reserves van de koe. Dit kan oplopen tot zes- a achthonderd gram. Het is dus erg belangrijk om te weten hoeveel vet het totale rantsoen bevat. Dit is vaak eenvoudig te zien op de uitdraai van uw adviseur bij het kopje ruw vet.
Aanvullen met vetzuren
Mocht er te weinig vet in het rantsoen zitten dan kan je via aanvullend voer rantsoen optimaliseren. Producten zoals de pensbestendige vetzuren Megalac en Mega-Max zijn hier erg geschikt voor. Met deze vetzuren wordt voorkomen dat de koe haar eigen reserves opeet en de conditie achteruit gaat. Een koe met een slechtere conditiescore wordt vaak minder snel drachtig waardoor de tussenkalftijd oploopt.
Extra aanvullen bij hittestress
Naast het voeren van vetzuren voor de conditie en vruchtbaarheid is het voeren van de vetzuren ook aan te raden tijdens temperaturen hoger dan 20 graden. Door hittestress heeft de koe minder eetlust. Ze rust meer en zal minder vaak en minder lang het voerhek opzoeken of grazen. Het gevolg is dat de koe minder actief is en een daling van de melkproductie volgt. De warmte die bij de vertering van het ruwvoer vrijkomt, maakt het de koe nog eens extra lastig om af te koelen. Met een pensbestendig vet uit de Megalac-range verhoog je de energiewaarde van iedere hap voer. Daarmee kan je ook bij verminderde voeropname in energiebehoefte voorzien. Een ander voordeel is dat de vertering van Megalac vetten efficiënter verloopt dan die van andere energierijke voeders, waardoor er minder warmte vrijkomt bij de vertering.
De goede vettenzuren voeren
Wanneer je het rantsoen optimaliseert met pensbestendige vetten dan is het belangrijk om een product te kiezen met de juiste vetzuursamenstelling. Pensbestendige vetzuren zijn eenvoudig toe te voegen aan het rantsoen, via krachtvoer maar ook los via de voermengwagen. Het is wel belangrijk om de goede vetzuren te voeren en te kijken wat belangrijk is voor de veestapel. In de tabel staat uitgelegd welk vetzuur je wanneer voert en wat de effecten zijn van het voeren. Hierbij is te zien dat het voeren van alleen C16:0 het melkvet (en het aantal liters) verhoogt. Echter vallen de koeien vaak terug in conditie aan het begin van de lactatie wanneer je alleen C16:0 voert, wat weer tot problemen kan leiden met de vruchtbaarheid. Met C18:1 houd je het in balans. Megalac heeft producten met verschillende samenstellingen in het assortiment, voor elk stadium in de lactatie, voor elk soort koe.
Kijk voor meer informatie op https://www.megalac.nl/producten