Een gezondere bodem en sterkere eiwitproductie
Tijdelijk grasland met stabiele productie
In een langere periode van droogte is meestal wel duidelijk te zien dat gras hier last van kan hebben. Hierdoor daalt de productie en het gras schiet eerder door waardoor ook de voederwaarde lager zal zijn. Een gras/luzerne/klaver-mengsel kan hier een mooie oplossing voor bieden. De synergie van deze verschillende soorten zorgt ervoor dat het mengsel beter om kan gaan met droogte en hitte. Dit komt met name omdat luzerne en (rode) klavers dieper wortelen en dus in tijden van droogte kunnen blijven doorgroeien, de grassen liften hier dan op mee.
Festulolium en luzerne de perfecte combi voor grondgebonden eiwitproductie
Kies in de praktijk voor een mengsel van hoogproductief gras (Festulolium/RaaiGras Plus), luzerne en klavers (EiwitMax). Een dergelijk mengsel is uitsluitend te gebruiken voor maaipercelen en helpt om meer eiwit van eigen land te halen. Uit proeven blijkt dat een mengsel van luzerne, klavers en Festulolium zorgt voor een goede drogestofopbrengst, een goed eiwitgehalte en een prima verteerbaarheid.
De voordelen van een dergelijk mengsel
• Betere droogte- en hittetolerantie
• Productiezekerheid onder extreme omstandigheden
• Betere inkuilbaarheid
• Goede drogestof- en hogere eiwitopbrengst (ten opzichte van een standaard grasmengsel)
• Betere energie/eiwit-ratio in het rantsoen
• Smakelijker gewas en daardoor een hogere drogestofopname
• Minder last van roest in het najaar
Maaimanagement
De ideale stoppellengte voor een mengsel van zowel gras/klaver/luzerne is 7 à 8 cm. Bij luzerne is het belangrijk om net boven de jonge uitlopers te maaien om uitdunning te vermijden. Maaien onder te natte omstandigheden en het berijden met te zware landbouwmachines kan enige gewasschade opleveren. Maai het mengsel als bij de luzerne tien procent van de bloeiknoppen open zijn. Niet op tijd maaien geeft een te trage hergroei. Maai het gewas in principe niet tussen half september en half oktober, de plant kan dan haar ondergrondse wortelreserves aanvullen. Dit komt de persistentie en levensduur van de luzerne ten goede.
Meer over de Groenbemesterdag
Bekijk de Groenbemesterdag video en alle informatie over de behandelde onderwerpen op de speciale Groenbemesterdag-website.
Test uw kennis in de online quiz en maak kans op mooie prijzen!
Tekst: DLF