Vakmanschap grondgebonden melkveehouders verdient kans in meersporenbeleid van Schouten
Netwerk Grondig, Boerenverstand, Wageningen Universiteit (WUR) en Universiteit Leiden slaan de handen ineen en stellen het vakmanschap van de grondgebonden melkveehouder centraal. Binnen het project 'Stikstofcrisis tackelen dankzij emissiearme bedrijfsvoering op grondgebonden melkveebedrijven: strategie voor totaalaanpak' worden prestatie-indicatoren opgesteld, die wetenschappelijk zijn onderbouwd en die haalbaar zijn voor een grote groep grondgebonden veehouders. Dertig koplopers in de grondgebonden veehouderij hebben hun cijfers, metingen, tips en tricks beschikbaar gesteld ter onderbouwing van deze indicatoren.
Bedrijfsstrategie als verdienmodel
De verschillende bedrijfsstrategieën van de voorlopers kunnen als voorbeeld dienen voor oplossingen op het gebied van stikstof, klimaat, water, bodem en biodiversiteit. Door het gebruik van eigen bronnen te optimaliseren kunnen de kosten worden verlaagd en kan het inkomen worden verbeterd. Voor het onderbouwen van de claim ‘meer inkomen, minder emissies naar het milieu door minder inputs’ willen de projectpartijen samen met de koplopers een aantal ‘slimme metingen’ ontwikkelen. De metingen geven inzicht in prestatie indicatoren als ammoniak, nitraat, broeikasgassen, vruchtwisseling, grassamenstelling, bodemconditie, biodiversiteit en dierenwelzijn als ook in de bedrijfseconomische resultaten.
Overheidsbeleid
In de kaders van het nieuwe mestbeleid heeft minister Schouten aangegeven in te willen steken op een meersporenbeleid, met aparte regels voor intensieve en extensieve veehouderij. Daarmee biedt zij ruimte om de uitkomsten van dit project te vertalen in passend overheidsbeleid. Een geborgde emissiearme bedrijfsvoering zou dan kunnen leiden tot vrijstelling van dure stalaanpassingen. Tegelijkertijd willen de projectpartijen dat de mogelijkheden van een emissiearme bedrijfsvoering worden geïmplementeerd in onderzoek en onderwijs. Tenslotte wordt binnen dit project ook gekeken naar het opstellen van een Afrekenbare Stoffenbalans als verantwoordingsinstrument voor extensieve boeren.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Netwerk GRONDig