Melkveehouders in Groningen en Friesland gebruiken kwart minder kunstmest
Van 104 melkveebedrijven in Groningen en Friesland zijn in kader van het project de KringloopWijzers van de periode 2017 tot en met 2019 geanalyseerd. Uit die analyse bleek dat de eiwitopbrengst van grasland in 2019 gelijk bleef ten opzichte van 2017, ondanks de droogte en terwijl de totale stikstofbemesting op grasland met 10 procent daalde.
‘Melkveehouders bemesten steeds beter de juiste hoeveelheid op het juiste moment en op de juiste plaats. Dat is de winst van dit project: meststoffen worden steeds beter benut’, licht Gerjan Hilhorst, onderzoeker bij Wageningen UR de resultaten toe.
Ammoniakemissie neemt toe
Uit de analyse blijkt ook dat de ammoniakuitstoot toeneemt wanneer het rantsoen meer ruw eiwit bevat. Hilhorst: ‘Om de ammoniakemissie bij het aanwenden van de mest te verlagen voegen melkveehouders water aan de mest toe. Daarnaast reduceren zij het aantal jongvee en zien we dat het aantal weidedagen en aantal weide-uren per jaar iets is toegenomen. Weidegang verlaagt de ammoniakemissie.’ Ondanks deze drie maatregelen is de ammoniakemissie per bedrijf de afgelopen drie jaar gestegen met 5 procent. Volgens Hilhorst komt dit omdat doordat bedrijven in hoeveelheid geproduceerde melk groter zijn geworden.”
Eiwit van eigen land
In 2019 bedroeg het aandeel eiwit eigen teelt gemiddeld 68 procent. ‘Een goede score’, vindt Hilhorst. ‘Opvallend is dat bij de 25 procent hoogst-scorende bedrijven bijna alle bedrijven beweiding toepassen. Beweiding past dus bij verhoging van het aandeel eiwit van eigen land, verlaagt de ammoniakemissie en de eiwit aanvoer met krachtvoer en dat is financieel aantrekkelijk.’