Supermarkt verdient steeds meer aan rund- en kalfsvlees

De consumentenprijsindex van rundvlees is de afgelopen twee maanden nog verder omhoog gegaan en staat op een recordhoogte van 115 punten. Agrimatie rekent met een index-systeem waarbij 2015 als uitgangspunt wordt genomen (= 100).
Terwijl de consumentenprijs het afgelopen jaar alleen maar toenam, kreeg de veehouder te maken met een flinke prijsdip door de corona-crisis. In mei lag het dieptepunt op 88 punten. Daarna krabbelde de prijs weer op met een index van 99 punten in augustus.
Ook de verwerkende industrie kreeg te maken met prijsdalingen. In februari stond de index nog op 108 punten. In mei daalde de marge voor de verwerkers naar 98 punten. Over augustus staat de index voor de verwerkende industrie weer op 107.
Vraaguitval en logistieke problemen
De maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus hebben grote impact op de nationale en internationale rundvleesmarkten. Er is niet alleen sprake van vraaguitval van luxere soorten rund- en kalfsvlees, ook de logistiek wordt bemoeilijkt.
Inkooporganisaties
Op de Nederlandse retailmarkt zijn de inkooporganisaties van supermarkten Ahold Delhaize (35 procent marktaandeel), Jumbo (19 procent marktaandeel) en Superunie (28 procent gezamenlijk marktaandeel van aangesloten winkelformules) de belangrijkste afzetpartijen voor de vleesindustrie.
Supermarkten maken raamcontracten met leveranciers van rundvlees over de prijs en andere voorwaarden, bijvoorbeeld over aanvoervolumes tijdens bijzondere (piek)momenten. De prijsontwikkeling van rundvlees weerspiegelt de internationale marktsituatie. Ondanks de seizoenspatronen volgen de prijzen af boerderij van slachtrunderen, de producentenprijzen en de consumentenprijzen elkaar slechts in beperkte mate, zo meldt Agrimatie. Dit heeft mede te maken met het grote belang van de import van rundvlees voor de consumptie in Nederland. Daarbij komt dat de inkoop van vlees slechts één van de kostencomponenten is bij de productie van vlees en vleeswaren in de verwerkende industrie en distributie via de retail.
Liberalisering rundvleesmarkt
In het kader van het EU-landbouwmarkt- en prijsbeleid is rundvlees jarenlang een beschermd product geweest, waarbij de overheid de prijs ondersteunde. Door een reeks hervormingen is de markt geliberaliseerd. Vroeger speelden fysieke veemarkten een belangrijke rol. Om verspreiding van veeziektes te voorkomen, zijn de meeste veemarkten aan het begin van deze eeuw gesloten. Met de opkomst van het internet zijn virtuele veemarkten ontstaan die het mogelijk maken voor veehouders de prijsontwikkelingen beter te volgen.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Agrimatie