Video: Het voermanagement van de Topkuilfinalisten
De Vries uit Stolwijk
Bij familie De Vries draait het rantsoen om de eiwitbenutting. Vanuit het project Koeien en Kansen worden ze gestimuleerd om een rantsoen te hebben van 15 procent ruw eiwit. Continue zijn ze bezig om het rantsoen te finetunen met soja, pulp en sojahullen. Het ureum is de graadmeter. Het streven is jaarrond een ureum van 16 tot 17.
Broek uit Witharen
Familie Broek voeren hun hoogproductieve koeien een basisrantsoen met relatief veel krachtvoer, voor meer dan 30 liter melk. Dit wordt aangevuld met krachtvoer in de melkrobots. Om selectie te voorkomen wordt er water toegevoegd. Het aandeel droge stof van het rantsoen ligt op 36 procent.
Vergeer uit Bodegraven
Bert Vergeer voert naast de graskuil standaard vijf kilo bierbostel. Dit zorgt voor rust in de pens. Daarnaast stuurt de veehouder het rantsoen bij met verschillende soorten balen. De koeien krijgen dit jaar wat snijmaïs vanwege voertekort. Maar eigenlijk wil Vergeer liever geen snijmaïs voeren. Hij merkt dat het zonder snijmaïs beter loopt.
Bekijk hieronder de artikelen met de video's van het grasland- en inkuilmangement van de drie Topkuilfinalisten.