Reorganisatie drukt prestatieprijs FrieslandCampina

Dat vertelden algemeen directeur Hein Schumacher en financieel directeur Jaska de Bakker vanochtend in een toelichting op de aangekondigde bezuinigingsoperatie, waarbij tot eind 2021 circa duizend banen komen te vervallen. De Bakker: „Ja, 150 tot 175 miljoen is veel geld, maar deze last moeten we nemen om sterker uit de crisis te komen.”
Het senior management ziet voor 2020 ook af van de gebruikelijke bonussen. De precieze omvang van die bonussen wilden de beide directieleden niet bekend maken. Wel dat het schrappen van de bonussen betekent dat de reorganisatiekosten anders nog hoger zouden zijn geweest. Schumacher: „We willen hiermee de juiste toon zetten, een signaal afgeven naar de eigenaren dat we er gezamenlijk in zitten.”
FrieslandCampina lanceerde in 2018 al een strategisch plan om sneller en flexibeler te kunnen opereren in de markt. Dat begon dit jaar net zo'n beetje z'n vruchten af te werpen; het eerste kwartaal kwam de onderneming sterk uit de startblokken. Maar de coronacrisis trok vervolgens een zware wissel op de resultaten. De eerste zes maanden van 2020 daalde de winst met 37 procent en het resultaat met 17 procent ten opzichte van de eerste helft van 2019. De interim-uitkering over de eerste zes maanden daalde van 65 cent per 100 kilo melk in 2019 naar 22 cent in 2020.
Nigeria
Schumacher noemt drie belangrijke oorzaken: de afzet naar Hongkong en China, het foodservicekanaal en de druk op de olieprijs, waardoor vooral de afzet naar het Westafrikaanse land Nigeria zwaar onder druk is komen te staan. De Nigeriaanse naira devalueert als gevolg van teruglopende inkomsten uit olie-export, en daarmee gaat de koopkracht van dat land achteruit. Import van zuivel wordt lastig door een tekort aan deviezen, legt Schumacher uit. „Dat loopt in de vele miljoenen; dat manifesteerde zich in de loop van oktober, november.”
Hongkong
Ook in Hongkong loopt de onderneming klappen op. Sinds oktober vorig jaar verslechterde de afzet daar als gevolg van de onrusten; in de loop van 2020 kwam daar de corona-crisis nog overheen. Hongkong sloot in februari de grens met China. Daardoor werd niet alleen de levering van zuivel via Hongkong aan het zuiden van China ernstig bemoeilijkt. Er konden ook geen Chinezen naar Hongkong reizen om daar te winkelen en zuivel in te kopen, schetst de directeur.
„Ik verwacht wel dat dat in de loop van 2021 weer aantrekt, maar de afzet zal structureel lager liggen dan voor 2020. Het blijft lastig”, sombert Schumacher. Ook in China zelf is het verkeer van personen en goederen tussen regio's en provincies nog steeds lastig als gevolg van corona-maatregelen, stelt hij.
Foodservicekanaal
In Europa heeft de onderneming vooral hinder van het corona-effect op het foodservicekanaal. Logischerwijs staat in deze coronatijd de afzet in horeca en bedrijfskantines onder druk. Deels wordt dat gecompenseerd door hogere verkopen in de supermarkten, aldus Schumacher. „Maar in de retail zijn de marges wel anders.” En voor FrieslandCampina zijn Frankrijk, Spanje en Italië belangrijke foodservicemarkten. Die landen zijn groot qua omzet en worden hard geraakt; dat geeft behoorlijk druk, aldus de CEO.
Kortom: de gevolgen van de corona-crisis nopen het concern om de in 2018 ingezette strategie versneld door te voeren. Er wordt gesneden in het productienetwerk, managementlagen en ondersteunende diensten en functies. Vooral op de thuismarkten Nederland, België en Duitsland staan de winstmarges onder druk, met name bij de afzet van basiszuivel.
Hier moet de productiviteit verder omhoog, aldus het concern. Er zal scherp worden gekeken naar fabrieken met structurele overcapaciteit. Rijkevoort gaat (zoals eerder aangekondigd) al dicht. Verder maakte het concern bekend dat alle operationele financiële activiteiten voor de werkmaatschappijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika worden geconcentreerd in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Vanaf januari 2021 wordt gestart met de overdracht van de operationele financiële werkzaamheden in Wolvega en Amersfoort naar Hongarije. De medewerkers zijn over het voornemen geïnformeerd.
In Nederland heeft FrieslandCampina 7.948 medewerkers, in België 1.321 en in Duitsland 1.481. Alles bij elkaar zullen hier dus bijna 10 procent van de banen verdwijnen. Deels door natuurlijk verloop, maar ook gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.
Ledenfinanciering
Ten slotte neemt de coöperatie de opzet van het ledenfinancieringssysteem op de schop. Dit moet 'toekomstbestendig' worden gemaakt om bij te dragen aan een 'financieel solide en succesvol FrieslandCampina.'