Stikstofuitstoot reduceren naar nul met innovatieve machine
De vierkante machine met luchtfilter van Klaas de Boer (67) uit Opperdoes (NH) is al een paar jaar oud. Hij ontwikkelde het apparaat destijds voor de parketindustrie. Parketplanken worden namelijk met ammoniak bewerkt en de ondernemer bedacht een afzuigsysteem om de dampen af te vangen. Het apparaat deed het boven verwachting. Het door hemzelf ontwikkelde speciale filterpakket en een biologische plantaardige vloeistof, bleken de ammoniakdampen volledig te neutraliseren.
Vissen in keukenammoniak
De machine is volgens De Boer zelfs in staat om pure ammoniak om te zetten naar een neutrale vloeistof. „Ik geloofde het zelf eerst ook niet en we dachten dat de meetapparatuur niet klopte. Als proef hebben we huis-, tuin- en keukenammoniak gefilterd. Wat er overbleef, was water. Ik heb als bewijs eens een bak met ammoniak gefilterd en er vervolgens vissen in gestopt. Die bleven springlevend.”
De Boer vroeg voor het filterpakket en de vloeistof patent aan. Maar interesse in de machine vanuit de parketindustrie bleef uit. Het apparaat verdween vervolgens in de schuur. Totdat vorig jaar het stikstofprobleem begon te spelen en De Boer inzag dat hij met zijn vinding weleens goud in handen kon hebben.
Speciale vloer
Om de machine toepasbaar te maken voor de melkveehouder, wil De Boer samen met een betonproducent een vloer ontwikkelen. „We zuigen de stallucht door de vloer, samen met de lucht uit de mestopslag, en vervolgens door de machine. We creëren onderdruk. Het is het tegenovergestelde van wat je doet met een luchtwasser. Die zuigt juist de ammoniakdampen uit de vloer. Daarmee ontstaat alleen maar viezere stallucht.”
Naast het afvangen van ammoniak, noemt De Boer meer voordelen. Zo kan de uit het proces gewonnen ammoniakvloeistof veilig op het grasland worden uitgereden als kunstmest. „Het uitgaande residu is schoon en onschadelijk. Je zou het zelfs kunnen gebruiken als brandstofcel. Bij luchtwassers wordt er zwavel toegevoegd. En veel zwavel kan weer nadelige gevolgen hebben voor de opname van andere elementen. Dit eindproduct is veel natuurlijker.”
Regeling ammoniak en veehouderij
De Boer is op dit moment bezig om de machine in combinatie met de vloer op de RAV-lijst (Regeling ammoniak en veehouderij) te krijgen als door de overheid geaccrediteerde ammoniak reducerende maatregel.
Een uitgebreid verhaal over de stikstofmachine van Klaas te Boer is te lezen in Veldpost, Vee-en-Gewas, Stal-en-Akker en Agraaf van afgelopen zaterdag.