Farmers Defence Force op 17 november in actie tegen Omgevingswet
Nadere details over de actie worden morgen bekend gemaakt. Woordvoerster Sieta van Keimpema kan al wel zeggen dat het niet de bedoeling is om Nederland lam te leggen met trekkers. „Maar we gaan wel actievoeren! We moeten wel, want anders hebben we na 31 december geen toekomst meer.”
Omgevingswet
Het kabinet werkt namelijk aan een nieuwe Omgevingswet, die per 1 januari 2022 in moet gaan. Deze monsteroperatie is vijf jaar geleden ingezet en nu is het de bedoeling dat deze nieuwe wet vóór het kerstreces door de Tweede en Eerste Kamer wordt geloodst, dus dat is uiterlijk 15 december.
En dat terwijl er volgens Van Keimpema in die wet onder meer komt te staan dat boeren na een overgangsperiode van 10 jaar al hun bestaande vergunningen kunnen verliezen. „De Omgevingswet maakt het mogelijk dat lokale overheden, zoals gemeentes en provincies, boeren na tien jaar kunnen onteigenen als ze op jouw grond bijvoorbeeld een zonnepanelenpark willen aanleggen.”
Het vervreemden van toegekende vergunningen is bovendien in strijd met de grondwet, aldus de FDF-zegsvrouw. „Als deze wet erdoor komt, is je bedrijf waardeloos. Het hele toekomstperspectief is dan in een klap weg."
Soppe Gundelach
Aan de nieuwe Omgevingswet schrijven advocaten mee van het Almelose kantoor Soppe Gundelach. Advocaat Marcel Soppe schrijft op de Soppe Gundelach-website: „De Omgevingswet wordt wel gezien als de grootste wetgevingsoperatie sinds de Grondwet in 1848. De Omgevingswet en daarop gebaseerde besluiten vervangen tientallen wetten en honderden AMvB’s en ministeriële regelingen die betrekking hebben op de leefomgeving.”
De Omgevingswet zou in werking treden per 1 januari 2021, maar dat is uitgesteld naar 1 januari 2022. Intussen wordt er volgens Soppe door overheden al volop geëxperimenteerd met de toekomstige instrumenten uit de wet. „Denk aan de omgevingsvisie of het omgevingsplan op basis van de Crisis- en herstelwet.”
Corona-lockdown
Van Keimpema: „En zo'n monsteroperatie willen ze er dan nog vóór 15 december doorheen jassen, in een periode van corona-lockdown, waarin we als belangenbehartigers niet of nauwelijks met de verantwoordelijke politici in contact kunnen komen. Ook de Tweede Kamer vergadert nu veel minder; burgers worden amper geïnformeerd over dit proces. De hele democratische besluitvorming ligt op z'n gat, en dan willen ze zo'n wet erdoorheen drukken. Ik sta er werkelijk versteld van dat dit nu in Nederland gebeurt.”
Het Kamerdebat over de Omgevingswet staat voor vrijdag 20 november op de agenda. Daarom wil Farmers Defence Force dinsdag 17 november actie voeren. Van Keimpema: „Als het kabinet nu zou zeggen: we gaan ermee verder als de coronacrisis achter de rug is, dan hoeven wij ook de weg niet op. Maar nu móeten we wel. Als we thuis blijven, raken we alles kwijt!”
Farmer Friendly
De actiedag wordt tevens aangegrepen om het nieuwe keurmerk Farmer Friendly te lanceren. Het staat alle boeren vrij om hieraan deel te nemen, ook als je geen lid bent van de FDF, aldus Van Keimpema.
Farmers Defence Force ontwikkelt het keurmerk Farmer Friendly voor en in samenwerking met supermarkten. Het keurmerk laat via een sterrensysteem zien hoe 'boervriendelijk' het inkoopbeleid van de supermarkt is.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief