Aanpassen mestnormen uitgesteld tot 1 januari 2022
Bij het actualiseren van de mestnormen wordt ook het aantal melkproductieklassen uitgebreid. Het toevoegen van extra melkproductieklassen voor hoogproductieve koeien betekent dat veehouders waarvan de koeien meer dan 10.624 kilogram melk produceren in de toekomst meer fosfaatrechten nodig hebben. Dit geldt ook voor zelfzuivelaars, omdat zij vanaf 1 januari 2022 bij het berekenen van de benodigde fosfaatrechten rekening moeten houden met de daadwerkelijke hoeveelheid geproduceerde melk. Schouten heeft al laten weten dat voor deze twee groepen ondernemers een overgangsregeling zal worden opgesteld, die gelijk met de actualiseren van de forfaitaire normen ingaat. Het is op dit moment nog onduidelijk welke impact de actualisering heeft op deze bedrijven en hoe de overgangsregeling eruit komt te zien.
De CDM heeft ook gesproken met vertegenwoordigers van de biologische melkveehouderij over het aanpassen van de forfaitaire excretienormen, deze normen worden, net als voor de rest van de melkveebedrijven, op 1 januari 2022 aangepast.
Droogte
In haar brief aan de Tweede Kamer besteed Schouten ook aandacht aan het advies van de CDM naar aanleiding van de droogte van 2018, 2019 en 2020. De droogte heeft ertoe geleid dat op alle grondsoorten in het Meetnet effecten Mestbeleid en in het derogatiemeetnet de nitraatconcentratie in het uitspoelende water is toegenomen. De CDM geeft aan dat het risico op uitspoeling bij het laat in het seizoen toedienen van mest het grootste is en dat het niet toedienen van mest in of na een periode van extreme droogte de enige maatregel is die de toename van uitspoeling enigszins kan beperken. Om de in de grond achtergebleven stikstof toch te benutten adviseert CDM vanggewassen tijdig in te zaaien en het scheuren van grasland achterwege te laten. Het doorzaaien of herstellen van grasland is wel mogelijk. Minister Schouten heeft de CDM inmiddels een nieuw advies gevraagd, om structureel beter om te gaan met de droogte in relatie tot het effect van bemesting op de waterkwaliteit. Dit advies wordt meegenomen in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.
Derogatie
Tenslotte laat de minister weten dat in de periode van 3 augustus tot 4 september, 17.035 geregistreerde aanvragen zijn binnen gekomen voor een derogatievergunning in 2020. Deze aanvragen beslaan samen een areaal van 796.297 hectare.