Europese melkprijs september opnieuw stapje hoger
![Een RMO-wagen lost z'n vracht bij een van de fabrieken van de Italiaanse coöperatie Granarolo.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/72/144/granarolo_cisterna.-detail.jpg)
Dat blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van ZuivelNL, in opdracht van LTO Nederland en de European Dairy Farmers. Ook al blijven de melkprijzen de laatste maanden van dit jaar doorstijgen, dan nog is het niet aannemelijk dat het prijsverschil met vorig jaar wordt goed gemaakt. De analisten schatten in dat de gemiddelde melkprijs in 2020 zo’n 1 á 2 procent lager zijn dan in 2019.
De september-prijs van 2019 was 79 cent hoger en die van 2018 zelfs 1,65 euro hoger. Over de periode 2013-2017 lag het Europees gemiddeld 1,54 hoger dan de 32,99 euro van dit jaar.
Kleine stapjes
Ten opzichte van augustus is de septemberprijs met 28 cent gestegen. De achterliggende vier maanden steeg de melkprijs steeds met kleine stapjes, valt de analisten op. Namelijk met 10 cent in juni, 21 cent in juli, 20 cent in augustus en nu dus met 28 cent per 100 kilo melk. Ook vorig jaar stegen de melkprijzen na de zomer met geringe bedragen. Heel vorig jaar waren de Europese melkprijzen eigenlijk opvallend stabiel. Volgens de zuivelkenners had dit wellicht in 2020 ook het geval kunnen zijn, als de coronacrisis geen roet in het eten had gegooid.
Verdere stijging verwacht
Naar verwachting stijgen de melkprijzen de komende maanden verder. Geen van de tot dusver aangekondigde melkprijzen daalt, aldus ZuivelNL. Daarnaast hebben enkele zuivelondernemingen prijsverhogingen aangekondigd, zoals Arla met 50 cent in oktober en 1 euro in november.
FrieslandCampina verhoogde in oktober de melkprijs eveneens met 50 cent en houdt de novemberprijs gelijk. Ten opzichte van het Europees gemiddelde blijft FrieslandCampina met de septembermelkprijs iets achter (verschil van 27 cent) maar over de achterliggende 12 maanden doet de Nederlandse zuivelreus het met 33,78 euro 61 cent beter dan het voortschrijdende Europese jaargemiddelde van 33,17 euro.
Granarolo
Onbetwiste Europese koploper is het Italiaanse concern Granarolo, met een 12-maands gemiddelde van 39,10 euro. Deze verhoudingsgewijs kleine coöperatie in Bologna verwerkt jaarlijks 850 miljoen kilo melk, afkomstig van 615 Italiaanse boeren. Granarolo heeft 14 fabrieken in Italië en acht productielocaties in het buitenland (twee in Frankrijk, een in het Verenigd Koninkrijk, drie in Brazilië en een in Nieuw-Zeeland.)
De melkprijzen van DMK en Saputo Dairy UK stijgen in oktober met respectievelijk 1 euro en 2,70 euro per 100 kilo melk. Deze prijsstijging van Saputo komt vooral door een seizoenstoeslag van 2 pence per liter, en in mindere mate door een prijsstijging van 0,5 pence.
Milcobel
Hekkesluiter is het Belgische Milcobel, met een dramatische 28,73 euro over september en een voortschrijdend jaargemiddelde van 30,56 euro. Milcobel is met een volume van 1,8 miljard liter de grootste zuivelcoöperatie van België, met 2.600 leden-melkveehouders.
De onderneming is sinds 2015 echter 35 procent in volume gegroeid en zet daarvan 60 procent in bulk af. Mede daardoor kampt Milcobel al enige tijd met een slechte melkprijs en protesterende boeren. Maar er ligt nu een nieuw strategisch plan voor, dat voor verbetering moet gaan zorgen. In een gesprek met de Vlaamse nieuwssite Vilt omschrijft de dit voorjaar aangetreden directeur Nils van Dam Milcobel daarom hoopvol als 'een patiënt die van de intensive care is ontslagen'.
Zuivelmarkt vrij stabiel
De stabiele ontwikkeling van de melkprijzen komt logischerwijs aardig overeen met de zuivelmarkt, die ook vrij stabiel is. Hoe de zuivelmarkt zich de komende maanden zal ontwikkelen, is moeilijk in te schatten. Een positief signaal is echter wel dat Fonterra de melkprijsverwachting voor het lopende seizoen onlangs heeft verhoogd met omgerekend zo’n 1,70 euro per 100 kilo standaardmelk.