Juriste Damen waarschuwt voor aanscherping emissienormen
Het nieuwe wetsvoorstel ‘Stikstofreductie en natuurverbetering’ heeft tot doel de structurele stikstofaanpak te borgen. In opdracht van stichting Stikstofclaim (SSC) maakte Damen een analyse van het wetsvoorstel en de bijbehorende toelichting. Hoewel het wetsvoorstel zelf niet meer is dan een raamwerk voor de borging van de structurele stikstofaanpak, valt uit de toelichting op te maken dat minister Schouten wel degelijk van plan is aangescherpte ammoniakemissienormen voor de veehouderij vast te stellen, stelt Damen. Voordat de minister overgaat tot aanscherping van de normen, zal zij er echter zeker van willen zijn dat de effectiviteit van nieuwe emissiearme technieken is bewezen.
Nieuwe normen, nieuwe vergunning
De kamerbrief van 24 april lijkt aan te sturen op het vaststellen van aangescherpte normen die eerst gaan gelden voor nieuwe stallen en renovaties. En na een overgangstermijn ook voor bestaande stallen. Tevens stuurt deze Kamerbrief aan op het opstellen van nieuwe regels voor het opnieuw aanvragen van een omgevingsvergunning bij het vervangen van bestaande verouderde huisvestingssystemen door nieuwe systemen. Dit is echter nog niet opgenomen in het huidige wetsvoorstel. Ook de invoering van de nieuwe Omgevingswet voorziet niet in het aanvragen van een nieuwe vergunning bij een verhoging van de ammoniakemissienorm en/of het vervangen van bestaande systemen.
Maar de toelichting op het wetsvoorstel, en de Kamerbrieven van 24 april over de ‘structurele aanpak stikstof’ en 13 oktober over het CDM-advies ‘Stikstofverliezen uit mest in stallen en mestopslagen’, lijken aan te sturen op een aanpassing van de ammoniakemissienormen zodra er meer bekend wordt over de bewezen effectiviteit van nieuwe technieken, die mede door de subsidieregeling brongerichte verduurzaming zijn ontwikkeld.
SSC roept sectorpartijen op in actie te komen
John Spithoven, van SSC, die zijn zorgen deelde op Prikkebord, laat weten dat SSC pas in actie kan komen wanneer het wetsvoorstel door de eerste en tweede kamer heen is. „We kunnen op voornemen van een nieuwe wet geen juridische stappen nemen”, licht Spithoven toe. „Pas wanneer de nieuwe wet geïmplementeerd wordt in de nieuwe omgevingswet kunnen wij juridisch aan de slag. Maar door deze informatie nu te delen met de sectorpartijen en eventueel Kamerleden willen wij aandacht vragen voor deze problematiek. Zodat men tijdig met de minister in gesprek kan gaan over de inhoud en mogelijke consequenties van dit nieuwe wetsvoorstel. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”, besluit Spithoven.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Agrio archief
Bron: Stichting Stikstofclaim