Netwerk Grondig ziet kansen in ‘Duurzaamheid als verdienmodel’
Netwerk Grondig stelt in een persbericht dat het opnemen van ‘stikstofreductie’ in de lijst van groene diensten een belangrijke bijdrage kan leveren aan het realiseren van 26 procent ammoniakreductie in 2030. Het kabinet wil de komende tien jaar 76 miljoen euro besteden aan het nemen van bronmaatregelen op het gebied van ‘meer weidegang’ en ‘minder eiwit in het rantsoen’. Met de huidige plannen zal het overgrote deel van dit bedrag uiteindelijk terecht komen bij coaches en adviseurs. Grondig vindt dat melkveehouders zelf moeten kunnen beslissen of het nodig is kennis in te huren voor het nemen van bronmaatregelen. Veehouders die erin slagen de stikstof uitstoot zelf te verminderen, moeten de kans krijgen deze prestatie om te zetten in extra verdiensten.
Daarnaast is Grondig van mening dat melkveehouders niet gedwongen kunnen worden tot het reduceren van stikstof, wanneer de stikstofruimte legaal is verkregen. Een financiële compensatie kan boeren stimuleren toch stikstof te reduceren en zo een bijdrage te leveren aan het realiseren van het landelijk streven om in 2030, 26 procent ammoniak te reduceren. De stikstof die op deze manier vrijkomt, kan vervolgens door de overheid worden in gezet om PAS-melders te compenseren of de Nederlandse stikstofdeken te verdunnen.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Netwerk GRONDig