Nederlander eet meer vlees, rundvleesconsumptie blijft stabiel
Het is het tweede jaar op rij dat de vleesconsumptie stijgt. Nederlanders aten per hoofd van de bevolking 39 kilo vlees. Na een daling tussen 2009 en 2016 is vanaf 2017 weer een opwaartse trend ingezet. Het totale Nederlandse verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) bedroeg in 2019 per hoofd van de bevolking 77,8 kilo. Varkensvlees wordt het meest gegeten. Daarvan steeg de consumptie licht van 36,6 naar 36,7 kilo per jaar. Kippenvlees steeg van 22,5 naar 22,9 kilo. Rundvlees wordt met 15,5 kilo evenveel gegeten als het jaar ervoor.
Wakker Dier geschokt
Wakker Dier is geschokt door de nieuwe cijfers. „De stijging staat haaks op de foodtrends van de laatste jaren. Daarin winnen vegetariër en de flexitariër juist terrein.” Volgens WUR-onderzoeker Hans Dagevos wordt de stijgende vleesconsumptie mede buitenshuis veroorzaakt, zoals door toeristen en flexitariërs die restaurants en fastfoodketens bezoeken. „Het lijkt er op dat de flexitariër thuis zijn best doet, maar dat buitenshuis even vergeet,” zegt woordvoerster Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Covid-19
De onderzoekers verwachten dat de cijfers over 2020 door de Covid-crisis meer duidelijkheid over de invloed van het groeiende toerisme en de flexitariër zullen geven. Door coronamaatregelen loopt het toerisme terug en zijn veel restaurants geheel of gedeeltelijk gesloten.
Tekst: Caroline van der Plas
Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de artikelenserie Vegagressie. Haar motto was: Vertel je verhaal, anders vertellen anderen het voor je!
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Ellen Meinen