Schouten was niet blij met Europese voorwaarde voor verlengen derogatie
De Europese Commissie eiste van Nederland dat drijfmest op derogatiebedrijven op klei- en veengrond in de periode 2020 – 2021 alleen mocht worden aangewend bij een buitentemperatuur van 20 graden Celsius of lager wanneer gebruik werd gemaakt van een sleepvoetbemester.
In de onderhandelingen over de verlenging van de derogatie waren Nederland en de Europese Commissie het oneens over de mate waarin voor deze voorwaarde een wetenschappelijk basis ten grondslag lag. ‘Ik ben dan ook niet blij met die voorwaarde en dit is in de onderhandelingen met de Europese Commissie gedeeld. In de context van de onderhandelingen en de gewenste duidelijkheid over de verlenging van de derogatie was dit echter het maximaal haalbare’, laat de landbouwminister in de Kamerbrief naar aanleiding van vragen door de SGP weten.
Droogte drukt waterkwaliteit
In de brief laat de minister ook weten dat langere perioden van droogte een negatief effect op de waterkwaliteit kan hebben. Onderzoek door het RIVM laat volgens Schouten zien dat de lokale droogte in 2017 en de nationale droogte in 2018 een incidenteel effect hebben op de waterkwaliteit. Dit leidt echter niet tot een trendbreuk.
De waterkwaliteit onder derogatiebedrijven is over het algemeen beter is dan onder niet-derogatiebedrijven. ‘Droogte kan echter een negatief effect hebben op de waterkwaliteit onder alle bedrijven’, schrijft de minister in de Kamerbrief.
Zij heeft de Commissie Deskundigen Meststoffenwet gevraagd om advies uit te brengen over de mogelijkheden om structureel beter om te gaan met de effecten van droogte op de waterkwaliteit. ‘Dit advies wordt binnenkort verwacht en zal worden meegenomen in de invulling van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn’, aldus de minister.