Najaarsbijeenkomsten FrieslandCampina moeten duidelijkheid geven over ledenfinanciering
In een speciale persbijeenkomst geeft Frans Keurentjes, voorzitter van FrieslandCampina, een toelichting op de thema’s die besproken worden in de najaarsbijeenkomsten. De ledenfinanciering staat daarbij met stip op nummer één. Uit een eerste inventarisatie bij de leden worden de volgende knelpunten naar voren gebracht. De uitstroom en instroom van leden is niet in balans en dit leidt tot een steeds schevere verhouding tussen vraag en aanbod van ledenobligaties. Het huidige systeem van ledenfinanciering is te vrijblijvend, er is geen koppeling tussen de hoeveelheid geleverde melk en het aantal ledenobligaties. En de huidige manier van financieren wordt niet gezien als zuiver eigen vermogen.
Oplossingen
Tijdens de zomerbijeenkomsten zijn door de leden verschillende oplossingsrichtingen naar voren gebracht: zo moet er een duidelijke relatie komen tussen de hoeveelheid geleverde melk en het aantal ledenobligaties; moeten leden de gelegenheid krijgen extra kapitaal op te bouwen in FrieslandCampina; is het belangrijk dat de resultaten van de onderneming via het melkgeld terugvloeien naar de actieve leden en moet het ook in de toekomst mogelijk blijven melkveebedrijven over te dragen en ledenobligaties te verhandelen. Met deze voorstellen wil het bestuur de dialoog aangaan met de leden, om samen te komen tot een gedragen voorstel dat kan rekenen op grote steun onder de leden.
Besturen in de toekomst
Ook zal in de najaarsvergaderingen opnieuw aandacht worden gevraagd voor de wijze waarop de coöperatie in de toekomst moet worden bestuurd, de governance. Op 30 september heeft de ledenraad het ingebrachte voorstel afgestemd. „Dat was een verrassing”, laat Keurentjes weten. Door te kiezen voor een nieuwe aanpak probeerde het bestuur leden en ledenraadsleden eerder te betrekken bij dilemma’s en oplossingsrichtingen, om zo te komen tot een voorstel dat breed gedragen wordt. Dit bleek niet het geval, de benodigde twee derde meerderheid werd niet gehaald. Het bestuur gaat nu opnieuw met de leden in gesprek, om te achterhalen waar de knelpunten liggen. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat de nieuwe werkwijze met het vormen van thematische clusters sommige ledenraadsleden het gevoel gaf dat onderwerpen niet meer openlijk worden besproken, maar verdwijnen naar achterkamertjes. De opzet van het voorstel was juist het creëren van meer diepgang in de discussie en het uitwisselingen van ideeën tussen de districten. Een tweede voorstel over het aanpassen van de districtsgrenzen en het naar beneden bijstellen van het aantal ledenraadsleden, stuitten met name op emotionele bezwaren. Eind van het jaar hoopt het bestuur met aangepaste voorstellen te komen, die beter aansluiten bij de beleving van de leden.
Verder zal er tijdens de najaarsbijeenkomsten aandacht worden geschonken aan de ambitie van FrieslandCampina richting 2030 en een beperkt aantal aanpassingen aan het praktijkregelement, inclusief Foqus planet.
Invloed Covid-19 op de melkprijs
De nieuwe opleving van Covid-19 zorgt voor extra onzekerheden op de zuivelmarkt. Door het sluiten van de horeca verschuift een gedeelte van de vraag van foodservice naar retail. Daar komt bij dat de belangrijkste afzetgebieden van FrieslandCampina afhankelijk zijn van inkomsten uit olie. De lage olieprijs maakt deze gebieden minder koopkrachtig, waardoor een deel van de vraag wegvalt. En tegelijkertijd is, onder invloed van politieke spanningen en Covid-19, ook in Hongkong het grootste deel van de vraag weggevallen. Een voorspelling van de ontwikkeling van de melkprijs is dan ook moeilijk te geven.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: FrieslandCampina