Afbouwende maatschap Schenk topper levensproductie
Dat komt mede omdat ze bezig zijn om de melkveetak af te bouwen, vertelt Liny (55). „We hebben drie dochters. Twee hebben er weliswaar een relatie met een boer, maar we hebben geen opvolger. Voorheen molken we zo'n 40, 45 koeien, maar sinds vijf jaar houden we geen kalfjes meer aan.” Marco (61) gaat zich nu concentreren op de akkerbouwtak: pootaardappelen, suikerbieten en maïs.
Omvang gestegen
De gemiddelde omvang van de bedrijven die aan de melkcontrole deelnemen, is dit jaar toegenomen van 99 naar 104 koeien, meldt CRV. Boeren houden hun vee duidelijk langer aan. Vanwege het fosfaatrechtenstelsel is het gunstiger om minder jongvee aan te houden en meer in te zetten op melkgevende dieren. Het aantal afgevoerde koeien lag met 240.216 op een relatief laag niveau. Het aantal productieve dagen nam met 75 dagen toe naar 1.183. Dit zorgt ervoor dat het gemiddelde aantal afkalvingen is toegenomen naar 3,6 afkalvingen per koe. De tussenkalftijd bleef stabiel op 407 dagen, zo blijkt uit de jaarstatistieken.
9.203 kilo melk
In dit boekjaar steeg het rollend jaargemiddelde van de Nederlandse melkkoeien naar een gemiddelde van 9.203 kilo melk met 4,40 procent vet en 3,60 procent eiwit. De trend in percentage eiwit en kilogram melk laat nog steeds een toename zien, meldt CRV. Opmerkelijk is dat er dit jaar voor het eerst individuele bedrijven zijn met een rollend jaargemiddelde boven de 15.000 kilo melk. Dit jaar wordt dit zelfs door twee bedrijven gerealiseerd.
Topmelkers 2020
De zes bedrijven met het hoogste economische jaarresultaat (EJR) uit het vorige boekjaar vormen dit jaar opnieuw de top zes. Onderling werd er wel van positie gewisseld. Melkveebedrijf Van der Mark uit het Friese Veenwouden voert dit jaar de lijst aan met 15.146 kilo melk met 3,85 procent vet en 3,56 procent eiwit; goed voor een EJR van 3.303 euro. Op de tweede plek staat de maatschap C.W.A. van den Hengel en G.E. de Bruin uit Haule. Deze Friezen realiseerden een gemiddelde productie van 14.254 kilo melk met 4,03 procent vet en 3,54 procent eiwit (€ 3.139 EJR).
De top drie wordt gecompleteerd door de Groninger maatschap Mooijman uit Westerwijtwerd, waar de koeien gemiddeld 15.106 kilo melk gaven met 3,66 procent vet en 3,35 procent eiwit (€ 3.115 EJR).
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: CRV