Basiscursus Beheer Natuurgraslanden verplicht voor alle 'natuur'-boeren
Met het verpachten van natuurgraslanden creëert Staatsbosbeheer een duidelijke relatie tussen natuur en landbouw. Om die relatie te verstevigen vindt Staatsbosbeheer het belangrijk dat natuurbeheerders en boeren-grondgebruikers voldoende basiskennis hebben van elkaars vakgebied. Staatsbosbeheer heeft dan ook besloten dat alle gebruikers van natuurgraslanden vanaf 1 januari 2022 alleen nog grond in beheer krijgen wanneer zij kunnen aantonen over deze kennis te beschikken.
Ervaring speelt geen rol
Voor het opdoen van deze kennis verzorgen Aeres Hogeschool in Dronten en de HAS in Den Bosch de cursus Inleiding Beheer Natuurgraslanden. De cursus neemt drie dagen in beslag en de kosten komen voor rekening van de deelnemers. Ervaring met natuurgraslandbeheer ontslaat een boer niet van de plicht tot het volgen van de cursus. Staatsbosbeheer stelt heel duidelijk: ‘De opleidingseis geldt voor iedereen die vanaf 1 januari 2022 met Staatsbosbeheer een nieuwe gebruiksovereenkomst wil afsluiten voor natuurgrasland. Het gaat daarbij om een geliberaliseerde pachtovereenkomst of een huurovereenkomst voor onbebouwde grond. De opleidingseis geldt ook voor boeren die voor genoemde datum al een dergelijke overeenkomst met Staatsbosbeheer hadden en voor een nieuwe gebruiksovereenkomst in aanmerking willen komen’.
‘Waardevol en verbonden’
De verplichting tot het volgen van een cursus is een reactie van Staatsbosbeheer op de visie van minister Schouten van LNV, ‘Waardevol en verbonden’. Schouten schrijft: „Natuur is van waarde voor ons allemaal en voor de landbouw in het bijzonder. Het mag niet langer zo zijn dat landbouw en natuur tegenover elkaar staan en dat landbouw de biodiversiteit onder druk zet. Landbouw en natuur horen bij elkaar en die relatie moet sterker, organischer worden dan zij nu is. De landbouw heeft een belangrijke sleutel in handen voor verdere verbetering van natuurwaarden in Nederland. Maar dat kan zij alleen waarmaken als het hele systeem en alle deelnemers daarin, van boer tot burger, meewerken”.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Staatsbosbeheer