Hoeveelheid biest neemt af door weer en daglengte

Volgens de diervoederfabrikant kalven de koeien met minder biest af terwijl de rantsoensamenstelling niet gewijzigd is. Een opvallend terugkerend verschijnsel waarin het management geen rol speelt
Tegelijk wijst ABZ erop dat de hoge luchtvochtigheid en de nog relatief hoge temperaturen de voeropname onder druk kunnen zetten, met een afnemende biestproductie tot gevolg. De kans op een minder fris droogstandsrantsoen is namelijk groot. Ook heeft de hoogdrachtige koe snel last van de warmte en de hoge luchtvochtigheid. „De eigen warmteproductie vanuit de pens en ook het ongeboren kalf is erg groot. De droge stof opname staat dan ook snel onder druk.”
Elke dag vers voeren
Droge koeien worden vaak voor twee of meer dagen tegelijk gevoerd. Met de huidige weeromstandigheden is het verstandig om elke dag vers voer te voeren, aldus ABZ. „Een baal die open ligt of het snijvlak van de graskuil; alles is nu zeer gevoelig voor bederf.”
Kilo brok extra of Palationose melasse
Om de voeropname op korte termijn te stimuleren is het advies om koeien de laatste twee weken voor de uitgerekende kalfdatum een kilo meer droogstandsbrok te voeren. Dit is volgens de voercoöperatie de eenvoudigste manier om meer droge stof in de droge koe te krijgen. Ook het toevoegen van Palatinose-melasse met een gieter over het voermengsel kan de voeropname stimuleren. Daarnaast raad ABZ aan om altijd de kwaliteit van de biest te controleren met een brix-meter.