SDa past benchmarkmethode dierenartsen aan
![Een dierenarts behandelt een kalf met een antbibioticum.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/68/677/2_kalf_behandelen_rvs_antibiotica_lichtgewicht_vaars_stiertje_1600x1449.-detail.jpg)
Dat zegt SDa-directeur Hetty Schreurs. „Wij zijn nu nog met de rundveesector in gesprek over de benchmarkwaarden”, geeft zij aan. „We willen graag het antibioticagebruik in de veehouderijsectoren onderling vergelijkbaar houden. Dus dat de 10 procent melkveebedrijven met het hoogste antibioticagebruik bijvoorbeeld vergelijkbaar is met de 10 procent varkensbedrijven met het hoogste gebruik.”
Zodra daarover afspraken zijn gemaakt met de rundveesector, kunnen ook de benchmarkwaarden voor dierenartsen worden aangepast aan de nieuwe systematiek.
DDDAVET
De nieuwe methode heet DDDAVET. Deze 'Defined Daily Dose Animal per veterinarian per year' geeft het aantal dagen weer dat een gemiddeld dier met antibiotica wordt behandeld door een dierenarts. Het is de som van de behandelbare kilogrammen die gedurende een jaar zijn voorgeschreven op alle bedrijven waarmee de dierenarts een één-op-één relatie heeft, gedeeld door het gemiddeld aantal kilogrammen dier op al deze bedrijven.
Deze indicator geeft het absolute voorschrijfgedrag per dierenarts weer en geeft inzicht in verschillen in het voorschrijfpatroon van dierenartsen, aldus de SDa. Het is overigens geen nieuwe indicator; het expertpanel van de diergeneesmiddelenautoriteit berekent al enige jaren de DDDAVET en voegt deze toe aan haar jaarlijkse rapportages.
Betere indicator
Een groot voordeel van deze systematiek is dat deze veel directer is te relateren aan het aantal dierdagdoseringen per bedrijf. In de oude VBI-systematiek werd meer gekeken naar het percentage bedrijven van een dierenarts dat in het actiegebied viel. Inmiddels is het antibioticagebruik in de veehouderij echter zo sterk gedaald, dat de DDAVET een betere indicator is, aldus de SDa.
Gewogen maat
De DDDAVET is een gewogen maat. Door de berekeningsmethode telt het antibioticumgebruik op grote bedrijven zwaarder mee dan op kleine bedrijven. Grote bedrijven hebben dus een sterkere invloed op de score van een dierenarts.
Structureel hoog gebruikende bedrijven worden niet meegenomen in de berekening. Dit zijn bedrijven die in twee achtereenvolgende jaren met het antibioticumgebruik boven de actiewaarde uitkomen. Voor deze bedrijven is met de sectoren afgesproken dat er een specifieke aanpak komt om het gebruik te verlagen, aldus de Autoriteit Diergeneesmiddelen.