Grote variatie in gevoeligheid pensverzuring tussen koeien
Dit blijkt uit een onderzoek van twee Iraanse universiteiten gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Feed Science of Technology. Provimi geeft duiding aan het onderzoek.
In de studie werd de pens pH van 78 hoogproductieve Holsteins gemonitord en geanalyseerd. De pH werd bepaald door middel van het aanprikken in de pens. Dit gebeurde vier uur na het voeren. Bij een deel van koeien werd continue de pens-pH in gemeten met een pH bolus in de netmaag. Ondanks de gelijke omstandigheden, varieerde de pens-pH van 5 tot 7.
Na het meten van de pens pH deelde de onderzoekers de koeien in drie groepen op gevoeligheid voor pensverzuring. Dieren die het minst gevoelig waren voor pensverzuring hadden de hoogste voeropame (26,8 kilo droge stof) en een hogere meetmelkproductie (39 kilo meetmelk per dag). De dieren met de laagst pH in de pens namen gemiddeld 24,9 kilo droge stof op en produceerden 36,9 kilo meetmelk per dag.
Selectie al jong voorkomen
Provimi concludeert dat het voeropnamegedrag duidelijk een belangrijke rol speelt. Daarom wijst de producent van diervoedermiddelen- en additieven op het verschil in competitiegedrag aan het voerhek. Door koeien die gevoelig zijn voor pensverzuring de voeropname te stimuleren, kan de hele kudde naar een hoge plant getild worden. Daarnaast wijst Provimi ook naar het aangeleerde selectiegedrag van jonge dieren. Kalveren die al vroeg leren te selecteren zullen dat op latere leeftijd ook blijven doen. Het voorkomen van selectie, bijvoorbeeld door te letten op het droge stofgehalte en het aandeel ‘plak’ in het rantsoen, zijn van belang om minder variatie in de koppel te hebben wat betreft de gevoeligheid voor pensverzuring.