Ruim aanbod houdt zuivelmarkt rustig
Boter noteert onveranderd 335 euro per 100 kilo. Ook de prijs voor mager melkpoeder voor veevoer blijft staan op 209 euro. Gewoon mager melkpoeder noteert deze week 1 euro hoger, op 217 euro per 100 kilo. Vol melkpoeder daalt 2 euro en komt daarmee uit op 268 euro. Weipoeder ten slotte noteert onveranderd op 72 euro.
Prijzen onder druk
Weipoeder uitgezonderd staan bijna alle zuivelcomponenten er nu qua prijs een stuk slechter voor dan vorig jaar om deze tijd. Vol melkpoeder noteert momenteel 30 euro onder het niveau van vorig jaar, en het ziet er ook niet naar uit dat die notering nu weer net zo'n eindejaarsrally gaat inzetten als in de herfst van 2019.
De notering van mager melkpoeder zit nu 20 euro onder die van vorig jaar en mager melkpoeder voor veevoerdoeleinden is ook ruim een tientje goedkoper. Dat heeft ook te maken met de ongunstige verhouding tussen de dollarkoers en de euro, waardoor Amerikaans mager melkpoeder naar verhouding goedkoper is dan Europees product.
Botermarkt gekanteld
De boternotering ligt vrijwel het hele jaar al (fors) onder de prijs van vorig jaar, en het verschil met week 41 van 2019 is nu 16 euro. De botermarkt liet tussen begin juli en medio september een stabiel tot licht stijgend beeld zien. In de loop van september kantelde de markt enigszins en ontstond er wat prijsdruk. De vraag is volgens analisten momenteel nog altijd beperkt. De prijs van room is echter nog steeds goed. Producenten verkopen daardoor bij voorkeur verse room, waardoor er een krap evenwicht in de markt is, schrijft ZuivelNL.
Alleen weipoeder noteert sinds de zomer al structureel boven het niveau van vorig jaar, en ligt momenteel een tientje hoger dan in 2019.
Groeiende melkaanvoer
De druk op de zuivelprijzen heeft te maken met de wereldwijde groei van de melkproductie. Die is in het tweede kwartaal van 2020 ingezet en zuivelspecialisten van de Rabobank houden er rekening mee dat die toenemende melkaanvoer nog wel tot in 2021 zal doorlopen.
Tegelijkertijd is de corona een factor; door allerlei beperkende maatregelen wordt er minder buitenshuis geconsumeerd en die out-of-home markt speelt vooral in de Verenigde Staten een behoorlijke sterke rol in de zuivelconsumptie. Al met al ziet het er nog niet direct uit dat de zuivelmarktprijzen op korte termijn sterk gaan aantrekken.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Agrio archief
Bron: ZuivelNL