Lely introduceert drie ‘Yellow Revolutions’ op één middag

Sinds jaar en dag introduceert Lely nieuwe vindingen onder de naam ‘Yellow Revolution’, om de producten vervolgens na de eerste gele versie toch gewoon in de rode huisstijlkleur op de markt te brengen. Tijdens de Lely Future Farm Days presenteerde de organisatie drie van dergelijke vindingen, waarvan de eerste de Lely Sphere was. Het gaat om een nieuw stalsysteem voor het separeren van mineralenstromen en het verwaarden van emissies.
Het systeem is gemaakt voor nieuwe en bestaande roostervloeren (klik hier voor een video). Bij het systeem worden urine en mest bij de bron gescheiden, omdat de urine afloopt via putjes en de Discovery Collector mestrobot de mest verzamelt en in een afstort deponeert. Aan de zijkant van de stal staat de Lely Sphere N-Capture, die voor een onderdruk in de kelder zorgt en daardoor de mestgassen afzuigt, inclusief het restant van de ammoniak, die onder en net boven de stalvloer ontstaat. Het filter vangt de ammoniak af en zet deze met behulp van zuur om in een soort kunstmest.
Drie meststromen
Daardoor ontstaan er drie meststromen: minerale stikstof in het spuiwater, fosfaat en organische stikstof in de dikke fractie en kalium in de dunne fractie in de kelder. Deze kunnen gerichter worden ingezet om de bodem en gewassen te voeren en een bijkomend gevolg is dat er ook minder emissie op het land is. De fabrikant raamt de ammoniakreductie in de stal op 70 procent. Het systeem draait op vier testbedrijven, waar 60 procent van de voor een RAV-erkenning benodigde metingen zijn afgerond. Lely verwacht de officiële erkenning in het derde kwartaal van 2021 en geeft aan dat het systeem dan voor meer veehouders beschikbaar komt.
Volgens de fabrikant kunnen mineralenkringlopen met de nieuwe vinding beter worden gesloten en is de stal een veiliger plek, omdat schadelijke gassen zich er niet meer ophopen. Het systeem werkt volledig automatisch en zal naar schatting voor een bedrijf met een omvang van 120 koeien tussen de 150.000 en 170.000 euro gaan kosten.
Autonome zomerstalvoedering
De tweede ‘gele revolutie’ was de Lely Exos, een machine die volledig autonoom in één werkgang gras maait en laadt en het naar de stal brengt om het daar uit te doseren. Zomerstalvoedering als het ware, maar dan zonder dat er nog een mens aan te pas komt. De machine wordt elektrisch aangedreven en is licht uitgevoerd, zodat hij van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar zijn werk kan doen, aldus de fabrikant en dat desgewenst 24 uur per dag.
De machine bevindt zich vooralsnog in de innovatiefase en zal pas over enkele jaren beschikbaar komen, de eerste prototypes worden nu getest. Met het systeem kan worden bespaard op het inkuilen van gras en het is bovendien goed te combineren met weidegang en met de Vector (automatisch voersysteem). De fabrikant onderzoekt of met de machine ook plaatsspecifiek vloeibare meststoffen kunnen worden gedoseerd, zodat er ook een combinatie met de Sphere mogelijk is.
Vroegtijdige ketose-opsporing
De laatste vinding heeft de naam Lely Horizon meegekregen. Het gaat om een nieuw bedrijfsmanagementprogramma, waarbij de gegevens van alle relevante apparaten en leveranciers op het bedrijf worden samengebracht in één enkel managementsysteem. Het systeem vervangt het bestaande T4C en wordt in de eerste helft van 2021 uitgerold. Het biedt ondersteuning bij beslissingen en kan met behulp van ‘slimme software’ bijvoorbeeld in een vroeg stadium van ketose verdachte koeien aangeven en ook een behandeladvies uitbrengen. Een andere functie is het ‘Keep open’-advies voor het al dan niet insemineren van een koe op dat moment.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Lely