Boetes en dagvaardingen vanwege ‘kalverfraude’, kritische vragen CDA aan minister
De boetes die zijn opgelegd liggen tussen de 700 en bijna 24.000 euro. Het OM verwijt de rundveehouders strafbare feiten met de registratie van dieren, waardoor het leek of er minder melkkoeien waren. De veehouders zouden hierdoor een onterecht voordeel hebben gehaald, want een aantal veehouders ontving ten onrechte subsidie van de RVO voor vermindering van het vee. Ook konden ze besparen op de mestafzet. Ongeveer 20 veehouders zullen worden gedagvaard.
Bij de zogenoemde ‘kalverfraude’, werden in 2017 doodgeboren kalveren van vaarzen niet geregistreerd of kalveren van vaarzen werden geregistreerd als tweeling bij een andere koe, zodat vaarzen langer als jongvee te boek stonden terwijl ze al wel gemolken werden. Hierdoor werd er op papier minder fosfaat uitgescheiden dan in werkelijkheid gebeurde.
Bij de bekendmaking van deze misstanden ontstond veel ophef. Het zou in eerste instantie gaan om 7.700 verdenkingen. Door de NVWA werden meer dan 2.000 bedrijven geblokkeerd. Uiteindelijk bleek daadwerkelijke aantal fraudeurs veel lager te liggen.
Excuses Schouten
Minister Schouten sprak eerst harde woorden. De sector voelde zich daardoor onterecht in het verdachtenbankje gezet. De boeren waren van mening dat Schouten daarmee de indruk wekte dat ze allemaal doelbewust een foute administratie bijhielden voor eigen gewin. Later bood Schouten haar excuses aan tijdens een interview aan de Volkskrant. „Media spraken van 2.100 frauderende bedrijven Het enige dat ik kon zien was dat de kalveradministratie bij 2.100 bedrijven niet klopte. Je weet niet of dat een fout is of bewust.” Ze betreurde dat zij het beeld had laten ontstaan dat er sprake was van grootschalige administratieve fraude onder melkveehouders. „Ik heb onderschat wat de impact is geweest door dit zelf zo naar buiten te brengen.”
Kamervragen
CDA-kamerlid Jaco Geurts stelt kritische vragen naar aanleiding van de bekenmaking van het daadwerkelijke aantal fraudeurs. Hij wil weten hoe Schouten de verschillen verklaart tussen de ongeveer 100 rundveehouders die nu een boete krijgen en de grote aantallen die eerst door Schouten naar buiten werden gebracht. „Vind u, achteraf gezien, dat de blokkade van duizenden rundvee bedrijven proportioneel is geweest en kunt u aangeven waarom de afhandeling zo lang heeft geduurd?”, wil Geurts weten. Ook vraagt het Kamerlid of de minister de financiële schade in beeld kan brengen bij melkveehouders en kalverhouders en wat zij voornemens is voor deze rundvee- en kalverhouders te gaan doen.