Extreem laag fosforgehalte in voorjaarskuilen
Het fosforgehalte van de voorjaarkuilen ligt dit jaar gemiddeld op 3,2 gram per kilo droge stof, zo blijkt uit cijfers van Eurofins Agro. Zover bekend is dit het laagste niveau bij voorjaarkuilen sinds kuilen worden onderzocht op fosfor.
Het lage aandeel fosfor heeft waarschijnlijk te maken met de late drijfmestgift op veel melkveebedrijven. Dit kwam vanwege het natte weer eind februari en maart. Sommige veehouders hebben zelfs helemaal geen drijfmest uitgereden.
Eurofins laat in een grafiek zien dat het fosforgehalte in kuilen al jaren een dalende trend laat zien. Alleen bij vroege voorjaren met hoge temperaturen en goede mineralisatie, zoals in 2014, is er sprake van bovengemiddelde fosforgehalten. Ook het voorjaar van 2020 leek vroeg te starten. Een aantal veehouders die vroeg bemest hebben, zullen dit ook terug zien op hun kuilanalyse. Deze kuilen bevatten over het algemeen wel voldoende fosfor.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
Fosfortekort
Verschillende voerspecialisten waarschuwen hun klanten op de gevolgen van een laag fosforgehalte in de voorjaarkuil. Hoogproductieve dieren hebben voor de melkproductie grote hoeveelheden fosfor nodig. Vaak wordt de vuistregel gehanteerd dat 1 kilo melk is 1 gram fosfor bevat, zodat de extra behoefte geschat kan worden.
Fosfor is belangrijk voor de penswerking, voor de vorming van microbieel eiwit en de productie van enzymen. Ook kan een fosfortekort tot een verminderde vruchtbaarheid, een verlaagde voeropname en melkproductie en botontkalking leiden. Bij groeiende dieren kan dit leiden tot vervorming van het skelet en een slechte voerefficiëntie.
Fosforoverschot
Eurofins laat weten dat een fosforoverschot niet snel zal ontstaan, aangezien koeien een overschot aan geabsorbeerd fosfor kunnen uitscheiden via speeksel, urine en mest. Een extreem hoog fosforgehalte veroorzaakt mogelijk diarree. Daarnaast kan het tijdens de droogstand de absorptie van magnesium remmen en daarmee indirect de kans op melkziekte vergroten. Het Centraal Veevoeder Bureau (CVB) geeft een toxische grens aan voor fosfor van 10 gram per kilo droge stof, bij chronisch hoge gehalten.