Dochters Montbéliarde-stieren het productiefst in vergelijkingsproef Minnesota

In de proef worden de kruislingen op zeven goed gemanagede bedrijven in de Amerikaanse staat Minnesota vergeleken met zuivere Holsteins. Bij de kruislingen gaat het om de zogenoemde Procross, een kruising tussen de rassen Montbéliarde (MO), Viking Red (VR) en Holstein (HF). De Viking Red is eigenlijk een combinatie van de Scandinavische rassen Deens Rood, Zweeds Roodbont en Ayrshire, waarbij Ayrshire een andere naam is voor Fins Roodbont.
Vierde kruising
Bij de vergelijking gaat het om de twee- (MO x HF en VR x HF) en driewegkruising (MO x VR x HF en VR x MO x HF) en inmiddels zijn er ook de eerste resultaten van de vierde kruising, de Holsteins uit de driewegkruising. Hansen presenteerde een overzicht van de eerste, tweede en derde lactatie en splitst de twee- en driewegkruising uit in ‘VR-sired’ en ‘MO-sired’, oftewel dieren met een Viking Red-vader en dieren met een Montbéliarde-vader. Klik hier voor de (Engelstalige) presentatie.
Betere vruchtbaarheid
Het blijkt dat de driewegkruisingen op een jongere leeftijd kalven, een effect dat met name in de latere lactaties tot uiting komt. Het betekent dat ze voor alle onderliggende vruchtbaarheidskenmerken beter scoren, al zijn er ook altijd uitzonderingen. De dieren met een Viking Red-vader doen het in de derde lactatie wat betreft het percentage drachtig na één inseminatie niet beter dan de Holsteins.
Productieve Montbéliarde-kruisingen
Tegenover de betere vruchtbaarheid staat een lagere kilogram vetproductie voor de driewegkruisingen in alle drie lactaties. Dat geldt ook voor de kilogram eiwitproductie, maar voor de dieren met een Montbéliarde-stier als vader vanaf de tweede lactatie niet meer. De Montbéliardes die rechtstreeks uit de zuivere Holsteins komen, scoren in alle drie lactaties zelfs beter voor kilogram eiwitproductie dan de zuivere Holsteins.
Hogere vet- en eiwitproductie
In tegenstelling tot de andere groepen kruislingen – die scoren lager – zitten deze dieren (MO x HF) bovendien op hetzelfde niveau qua kilogram melkproductie als de Holsteins. Het resulteert in een hogere dagelijkse vet- en eiwitproductie voor de ‘MO-sired’ dieren in vergelijking met de zuivere Holsteins. De ‘VR-sired’ dieren scoren lager dan de Holsteins. Van de vierde generatie is vooralsnog alleen informatie van de eerste lactatie beschikbaar. Ze kalven op iets jongere leeftijd en noteren iets lager voor kilo’s melk.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Ellen Meinen