Dairy Campus test sorghum als veevoer
![Een veld met sorghum in de Verenigde Staten.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/67/942/sorghum.-detail.jpeg)
Sorghum is een soort gierst. Het teelt- en voeronderzoek is onderdeel van de Publiek Private Samenwerking Sorghum (PPS 2019-2022), gefinancierd door ZuivelNL en het Ministerie van LNV. Hierin worden de perspectieven van sorghum verkend, en wordt onderzoek gedaan naar de teelt en voedingsaspecten voor melkvee.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut en Wageningen Livestock Research. Ook LTO-Nederland en coöperatie CZAV zijn betrokken, alsmede het sorghum-veredelingsbedrijf De Milliano-Meijer in Oostburg.
Snijmaïs vervangen door sorghum
Het doel van de proef is om het effect van gedeeltelijke vervanging van snijmaïskuil door sorghumkuil te testen op voeropname, melkgift, melksamenstelling en enterische methaanemissie, meldt de website Verantwoorde Veehouderij.
Veredelaar Walter De Milliano is al tientallen jaren actief in het sorghum-onderzoek. „Het is het vijfde graangewas van de wereld”, vertelt hij. „In Afrika en India wordt het geteeld voor menselijke consumptie, en in Australië en de Verenigde Staten als veevoer.”
Zowel De Milliano als DSV Zaden werken nu aan de verdeling van sorghumrassen die geschikt zijn voor de Lage Landen: rassen die tegen de kou kunnen en die ook graan produceren bij de lange, noordelijke zomerdagen. In Afrika is de daglengte en de nachtlengte ongeveer vergelijkbaar, en dan ontwikkelt de plant zich generatief, legt De Milliano uit. „Maar bij lange dagen blijft het gewas vegetatief, dan wordt er geen graan gevormd.” Ook kan het gewas slecht tegen kou bij opkomst (april) en bij de graanvorming (september), dus daar richt de veredeling zich ook op.
Het gewas kan worden ingekuild bij 28 à 30 procent drogestof, en levert dan net als maïs pakweg 16 tot 20 ton drogestof op per hectare, aldus De Milliano. Ook het zetmeelgehalte is met rond de 300 gram vergelijkbaar met dat van maïs.
C4-gewas
Maar sorghum heeft daarnaast heel belangrijke gunstige circulaire eigenschappen, zegt hij. „Sorghum is een zogeheten C4-gewas, dat snelt groeit en daarmee veel koolstof vastlegt. Verder heeft het een enorm wortelstelsel. Daardoor kan sorghum bij de teelt toe met maar 60 procent van de hoeveelheid water die maïs nodig heeft. En dankzij dat grote wortelstelsel kan het ook heel makkelijk veel voedingsstoffen opnemen. De maximale stikstofgift is 70 kilo per hectare; meer moet je niet doen want dan is de kans groot dat het gaat legeren.”
De veredeling is aan het zoeken naar de juiste gewaslengte: niet te kort, want dan komt er te weinig ton van een hectare, maar ook niet te lang, omdat het dan gaat legeren. De Milliano is buitengewoon enthousiast over het gewas, dat vroeger ook wel kafferkoren werd genoemd. “Sorghum is echt een gewas dat als 'new kid on the block' zeer veel mogelijkheden biedt.”