Ga voor lang levende vaarzen!
Gezonde kalveren maken hoog productieve en duurzame vaarzen
De schade door luchtwegklachten is groot en heeft een negatieve invloed op de melkproductie later in het leven. Het uierweefsel wordt namelijk in de eerste levensmaanden van een kalf al ontwikkeld. Wanneer een kalf tijdens deze periode echter ziek wordt, bijvoorbeeld door kalverdiarree of een longontsteking, heeft dit een negatieve invloed op de ontwikkeling van het uierweefsel. De achterstand wordt niet meer ingehaald en heeft zodoende een negatieve invloed op de levensproductie van het kalf. Ook is het afvoerpercentage van kalveren die luchtwegklachten hebben gehad tijdens de 1ste en 2de lactatie verhoogd. Wilt u hier meer over weten, schrijf u dan in voor onze webinar (klik)!
Zoals voor alle infectieziekten, geldt ook bij luchtweginfecties dat problemen ontstaan als de infectiedruk te hoog is en de weerstand van het kalf te laag. Als veehouder heeft u op het verlagen van de infectiedruk en het verhogen van de weerstand van uw kalveren gelukkig een grote invloed!
Verlaag de infectiedruk
De infectiedruk op bedrijfsniveau verlagen is erg belangrijk bij infectieziekten. Hierbij speelt jongveemanagement in combinatie met het inzetten van preventieve vaccinatie een grote rol. Wanneer de (iets) oudere kalveren namelijk klachten hebben is de kans groot dat zij de jongere en gevoeligere kalveren besmetten. Houd kalveren vervolgens minimaal de eerste 2-3 weken in eenlingboxen en zorg ervoor dat er niet meer dan 3 weken leeftijdsverschil zit tussen kalveren in een groepshok. Het meest optimale is het om kleine groepjes kalveren te maken die u de gehele stro periode (tot minimaal 1 maand na spenen) bij elkaar houdt. Zo hanteert u het all-in / all-out systeem en is de overdracht van alle ziektekiemen geminimaliseerd. Wanneer u een kalverdrinkautomaat heeft is het nuttig om bij elke introductie van een nieuw kalf de speen te vervangen. Zo voorkomt u dat in de kieren van een versleten speen ziektekiemen achter blijven waardoor de jonge, gevoelige kalveren ziek worden.
Door vaccineren een betere weerstand
Het verhogen van de weerstand begint bij een juiste biestverstrekking, melkperiode en ruwvoeropname. Daarnaast zorgt u met preventief vaccineren ervoor dat uw kalveren extra afweerstoffen krijgen tegen specifieke luchtweg ziektekiemen. Met uw eigen dierenarts kunt u het beste overleggen welke vaccins op uw bedrijf het meest geschikt zijn. Het inzetten van de juiste diagnostiek is hierbij erg zinvol. Met longspoelingen is bijvoorbeeld goed te onderzoeken welke ziektekiemen uw kalveren ziek maken en wat u dan het beste kan doen ter preventie.
Tekst: Hipra
Beeld: Hipra