Saldo augustus 20 procent onder langjarig gemiddelde
De resultaten gelden voor een gestandaardiseerd bedrijf van 102 melkkoeien met een gemiddelde melkproductie van 8.980 liter per koe.
De melkprijs af boerderij (exclusief toeslagen maar inclusief voorlopige nabetaling) liet over 2019 en begin 2020 een vrij stabiele ontwikkeling zien, meldt Agrimatie. De prijs schommelde tussen de 34,50 en 36,70 euro per 100 kilo melk. Vanaf mei tot en met augustus zakte de melkprijs wat weg. Gerekend over juni, juli en augustus beurde de standaard-veehouder 4.000 euro minder melkgeld, meldt Huib Silvis van Agrimatie.
De Nederlandse zuivelnoteringen waren medio april op hun dieptepunt, als gevolg van de corona-crisis. Sindsdien hebben de noteringen de weg omhoog weer gevonden. Boter heeft voor 65 procent deze teruggang weten goed te maken; mager melkpoeder voor de helft en volle melkpoeder voor 40
Krachtvoerprijs
De krachtvoerprijs is sinds maart hoger dan het jaar ervoor. Gerekend over de periode juni – augustus waren boeren duizend euro meer kwijt voor krachtvoer dan een jaar eerder, aldus Silvis. De maïsprijs is aanhoudend hoog en ook hooi wordt duurder; de hooiprijs loopt al op sinds augustus vorig jaar. Het cumulatieve saldo over 2020 ligt daarmee 6,5 procent onder het niveau van 2019 (-7.900 euro).
Melkaanvoer
In 2020 ligt de melkaanvoer over de eerste zeven maanden ruim 2 procent hoger dan het jaar ervoor. Daarmee wijkt Nederland nauwelijks af van de Europese melkproductie, die in de eerste zes maanden 1,9 procent omhoog ging.
De prijsvorming op de (wereld)zuivelmarkt wordt weerspiegeld in de Global Dairy Trade prijsindex. Deze steeg in 2019 met 12 procent. In 2020 is deze tot begin september gedaald met diezelfde 12 procent gedaald. De GDT-index is daarmee weer terug op het niveau van begin 2019.
.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Gineke Mons
Bron: Agrimatie Wageningen Economic Research