Kaas gemaakt van vers hooi uit een CO2-neutrale hooischuur
„De melk die de koeien produceren is niet alleen lekker, maar ook gezond. De melk op basis van veel vers gras en hooi is rijk aan een gebalanceerde mix van CLA (gezond vet) en omega-3 en -6 vetzuren. Volgens onderzoek worden daar allerlei positieve effecten voor de gezondheid aan toegeschreven. Bovendien blijft de koe door haar natuurlijke dieet zelf ook gezonder”, aldus Wim de Hoop van Kennis Center voor Groene Groei. Hij heeft samen met Blitterswijk, veevoerspecialist Henri van Ittersum en Cees Verburg van De Groot-Verburg kaashandel het project van de CO2-neutrale hooischuur aangepakt.
Vanaf september is de kaassoort ‘Uut Hooi’ van melk van Blitterswijks koeien verkrijgbaar bij een aantal kaasspeciaalzaken en boerderijwinkels. „Dit verhaal klopt en daarom willen we deze kaas breed in de markt zetten”, aldus Cees Verburg van De Groot - Verburg kaashandel.
60 graden celsius
Dankzij samenwerking met de projectgroep en subsidie van de provincie Utrecht heeft Blitterswijk de volledig CO2-neutrale hooischuur kunnen bouwen. De zonnewarmte op dakpanelen warmt de lucht onder het dak en in de wanden op, waarna deze door het hooi geblazen wordt. „Zo krijg je als het ware zongedroogd hooi. De lucht heeft soms wel een temperatuur van 60 graden celsius”, vertelt De Hoop. Voor zover bekend is de boerderij van Blitterswijk de eerste in Nederland die deze techniek toepast.
Lees ook het uitgebreide artikel over 'Uut hooi' in de september-editie van het vakblad Melkvee (klik hier om te abonneren).