Zeven nieuwe leptospirose besmettingen vastgesteld
Een bedrijf wordt besmet verklaard, nadat er tweemaal antistoffen zijn aangetoond in de tankmelk. Op het bedrijf met de status ‘verdacht’ zijn de runderen afgevoerd, voordat de tankmelk voor de tweede keer onderzocht zou worden.
Insleep door aanvoer
Een deel van de besmettingen zijn te herleiden naar de aanvoer van vee. Twee bedrijven waar besmettingen zijn aangetoond, hebben vee aangekocht bij Nederlandse melkveebedrijven, waaronder runderen met een buitenlandse afkomst. En drie bedrijven hebben vee geïmporteerd uit Duitsland. Van één bedrijf is bekend dat het vee heeft aangevoerd van het ‘verdachte bedrijf' in Nederland.
De GD adviseert veehouders geïmporteerde runderen of runderen die afkomstig zijn van niet-leptospirose-vrije bedrijven altijd te screenen. Het transport een-op-een te organiseren, zodat besmettingen tijdens het transport worden voorkomen. En de aangevoerde dieren vier tot zes weken in quarantaine te plaatsen. Voor dieren die direct na aankomst zijn getest, adviseert de GD nogmaals te testen aan het eind van de quarantaineperiode. Voor een voorscreening in het buitenland gaat de voorkeur uit naar de gevoelige Nederlandse Elisa-test, in plaats van de minder gevoelige MAT-test die vaak in het buitenland wordt gebruikt.
Kenmerken Leptospirose
Een besmetting met leptospirose kan leiden tot een plotselinge daling van de melkproductie, een verhoging van het celgetal, afwijkende melk en in een enkel geval tot een abortus. De meeste besmettingen met leptospirose verlopen echter zonder symptomen. Koeien kunnen besmet raken wanneer ze in aanraking komen met besmette urine of besmet sperma.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: GD