Goede ervaring met maïs op ruggen en Delta zaaien
Zandvliet deed in het verleden veel ervaring op met het telen van maïs in stroken. De loonwerker is namelijk van mening dat volveldse grondbewerking ten koste gaat van de draagkracht van de bodem, de vochthuishouding en de benutting van de mineralen. Het nadeel van de maïsteelt in stroken was dat bij flinke regenval het water in de maïsrijen bleef staan en de grond verslempt.
Minder stress
Ploegen is voor de loonwerker eigenlijk geen optie. Daarom experimenteert hij nu met maïs op ruggen, met een machine van Evers. „Door ruggen te maken creëer je een mooi luchtig zaaibed. Het grotere oppervlakte zorgt tegelijk voor meer instraling van de zon, waardoor het sneller opwarmt. Bij flinke regenval loopt het water tussen de ruggen via de ruggen wegtrekt. De maïs verdrinkt zo niet maar kan wel maximaal van het vocht profiteren."
Doordat je de grond tussen de ruggen nauwelijks wordt bewerkt, is er meer draagkracht, stelt Zandvliet. „Nu hebben we afgelopen jaar geen problemen met veel water gehad. Maar ook in de droge periode is er nauwelijks sprake geweest van stress. Er treedt minder verdamping op.”
Delta zaaien
Dat er minder sprake was van verdamping heeft volgens de ondernemende loonwerker ook nog een andere oorzaak. „Ik zaai de maïs niet traditioneel maar op de zogenoemde Delta methode. Daarbij staan de maïsplanten in verstek met een rij-afstand van 12,5 centimeter. Doordat de planten in verstek staan, is de werkelijke afstand tussen de planten 19 centimeter. Rondom de planten is er meer ruimte voor de wortels. Dit zien we duidelijk terug in homogenere planten met dikkere stengels. En dikkere stengels betekent ook dikkere kolven. Uit proeven blijkt een meeropbrengst van meer dan 10 procent mogelijk. Laat het in de praktijk 2 tot 5 procent zijn. Dat is op een hectare al een flinke hoeveelheid.”
Lees verder onder de foto's.
Het voordeel van Delta-zaaien ten opzichte van ruitzaaien is volgens Zandvliet het feit dat er wel afstand zit tussen de rijen. „De maïs moet kunnen doorwaaien zodat schimmels zich minder ontwikkelen. Ook kun je nog steeds bewerkingen in de rij doen, zoals schoffelen en onderzaai.”
Ultieme doel
De volgens stap is het besparen of helemaal weglaten van gewasbeschermingsmiddelen. „Op dit moment lukt dat nog niet. Maar dat is wel ons ultieme doel”, aldus de loonwerker.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Sjouke Jacobsen, Maurice Zandvliet