Aantal bedrijven met weidegang blijft stijgen
In 2016 besloten verschillende melkfabrieken de weidepremie te verhogen, wat resulteerde in een toename van het aantal bedrijven met beweiding van 82 naar 84 procent.
Waar het percentage melkkoeien dat buiten loopt de afgelopen jaren stijgt, daalt het percentage jongvee dat wordt geweid. Van het vrouwelijk jongvee jonger dan één jaar werd in 2019 precies 39 procent geweid, een afname van 12 procent ten opzichte van 2011. Bij vrouwelijk jongvee van één jaar of ouder loopt 63 procent van de beesten buiten tegenover 74 procent in 2011.
Regionale verschillen
De meeste koeien lopen buiten in Noord- en Zuid-Holland, 96 procent van de bedrijven past daar weidegang toe. Op de voet gevolgd door Utrecht waar op 93 procent van de bedrijven de koeien buiten lopen. Opvallend is dat in Flevoland slechts op 51 procent van de bedrijven koeien worden geweid. Dit is overigens wel een stijging van 7 procent ten opzichte van 2011. Ook Noord-Brabant scoort op het gebied van weidegang ver onder het gemiddelde van 84 procent, op 70 procent van de bedrijven wordt weidegang toegepast.
Grote bedrijven beweiden minder
Bedrijven met een omvang van vijftig tot honderd grootvee-eenheden (GVE) weiden het vaakst, op 90 procent van de bedrijven lopen de koeien buiten. Op bedrijven tot vijftig GVE en bedrijven met tussen de honderd en tweehonderd GVE lopen respectievelijk 83 en 84 procent van de koeien buiten. Van de bedrijven met meer dan tweehonderd GVE laat 70 procent van de bedrijven de koeien buiten lopen. Hoewel dit percentage nog ver achterblijft bij het gemiddelde van 84 procent, is het in acht jaar tijd gestegen van 62 naar 70 procent.
Op het gros van de bedrijven waar weidegang wordt toegepast, lopen de koeien tussen de 720 en 2.160 uur per jaar buiten.