Het voorkomen van Mycoplasma verdient aandacht van de veehouder
Het verlagen van de infectiedruk en het indammen van de bacterie kan door het afvoeren van zieke dieren in combinatie met een strikte bioveiligheid en bedrijfshygiëne. Onder bioveiligheid verstaan we het nemen van preventiemaatregelen als een gesloten bedrijfsvoering, het individueel huisvesten van kalveren, het geven van kunstmelk na de biestperiode en het voorkomen van neus-neuscontact tussen verschillende diergroepen.
Bedrijven die wel dieren aanvoeren, doen er verstandig aan deze dieren vooraf te laten onderzoeken op de aanwezigheid van antistoffen, om te bepalen of ze een mycoplasma infectie hebben doorgemaakt. Door de dieren tot de uitslag van het onderzoek bekend is, gescheiden van de rest van de dieren te huisvesten, wordt het risico op het introduceren van mycoplasma gereduceerd.
Medicijnen tegen mycoplasma zijn slechts zeer beperkt beschikbaar. De bacterie is resistent tegen de meeste antibiotica en een vaccin is niet voor handen. De verscheidenheid aan stammen het vermogen van de verschillende stammen om het afweersysteem van dieren te ontwijken, maakt het ontwikkelen van een vaccin zeer lastig.
Meer informatie over dit onderwerp vindt u in het vakblad Melkvee van september 2020.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren