Verrassende uitkomst bij onderzoek naar bacteriën en schimmels op melkveebedrijven
Een verrassende uitkomst, omdat het onderzoek juist was opgezet om aan te tonen dat de bacterie- en schimmelgemeenschappen van de verschillende onderdelen wel een zekere mate van overlap zouden laten zien. „Dat er weinig tot geen overlap zit tussen de verschillende onderdelen van de kringloop betekent niet dat individuele schimmels of bacteriën niet in verschillende kringlopen voorkomen. Het toont aan dat de opbouw van de totale gemeenschap per onderdeel sterk verschilt”, legt Nick van Eekeren, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut uit.
In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen bedrijven op zand- en veengrond en biologisch en gangbaar. Uit het onderzoek blijkt dat de bacteriegemeenschap van mest en melk meer overeenkomsten laten zien dan die van gras en bodem. En bij de schimmels heeft de bodem de meest afwijkende gemeenschap, waarbij de samenstelling van de bacterie en schimmelgemeenschap verschilt per grondsoort. Dit verschil wordt overigens niet teruggevonden in het gras.
Onderscheid gangbaar en biologisch
De samenstelling van de schimmel- en bacteriegemeenschap van melk en mest op een gangbaar bedrijf wijkt duidelijk af van de samenstelling op een biologische bedrijf. De onderzoekers veronderstellen dat deze verschillen worden veroorzaakt door het aandeel kuilgras en krachtvoer in het rantsoen en door het in meer of mindere mate gebruiken van antibiotica. Er is extra onderzoek nodig om vast te stellen welke factoren van invloed zijn op het verschil in samenstelling van de bacterie- en schimmelgemeenschappen op biologische en gangbare bedrijven.
Zoeken naar optimale balans
Schimmels en bacteriën kunnen zowel een positieve als een negatieve rol spelen binnen de verschillende processen op een melkveebedrijf. Zo vervullen schimmels en bacteriën een belangrijke rol bij de mineralisatie in de bodem en bij de bereiding van zuivelproducten. Tegelijkertijd kunnen ze ook ziektes en bederf veroorzaken. Meer kennis en inzicht in de samenstelling van de verschillende bacterie- en schimmelgemeenschappen kan de ondernemer helpen de positieve eigenschappen van de verschillende gemeenschappen optimaal te benutten.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Louis Bolk Instituut