‘Koeien met stokoude genetica produceren net zoveel als moderne koppelgenotes’

Op het bericht ‘Met Holstein-stieren uit de 19de eeuw de inteelt te lijf’ kwam een reactie met de boodschap dat het project niet succesvol zou zijn, omdat het moeilijk bleek om sperma van de stieren te verkopen. Het gaat om vijf Holstein-stieren uit stokoude bloedlijnen, die onverwant zijn aan de stieren Chief en Elevation. Vrijwel alle moderne Holstein-stieren hebben deze twee stieren namelijk in hun pedigree.
Misverstand
„Ik denk dat er sprake is van een misverstand bij veel mensen omtrent dit project, want als het succes afgemeten moet worden aan de hoeveelheid verkocht sperma, dan is het inderdaad geen groot succes. Er zijn ruim duizend rietjes verkocht tot dusver”, aldus projectleider Chad Dechow van Penn State University. „Het verkopen van sperma was echter nooit het hoofddoel en zelfs geen secundair doel.”
Y-chromosoomvariatie
Dechow geeft aan dat het de bedoeling was om de hoeveelheid Y-chromosoomvariatie die aanwezig is in de genenbank (National Animal Germplasm Program) te vergroten en dat dat doel is bereikt. „Als die Y-chromosoomcomponent er niet was geweest, hadden we nooit de specifieke stieren geselecteerd die we hebben gebruikt.” Daarnaast wilden de onderzoekers de genomische variatie op het Y-chromosoom onderzoeken, waarbij de DNA-sequentie van de stieren werd gebruikt om die taak te volbrengen. „We evalueren ook of de Y-afstamming geassocieerd is met mannelijke vruchtbaarheid.”
Evenveel melk en zwaarder
Een laatste doel was om te onderzoeken wat er zou kunnen gebeuren, wanneer oude genetica in moderne Holstein-lijnen zouden worden ingebracht. Op het Penn State-proefbedrijf lopen zes zussen van de vijf KI-stieren. „Hun melkproductie is ongeveer gelijk aan die van hun koppelgenotes, ondanks genomische voorspellingen dat ze veel minder zouden moeten produceren. Ook wegen ze meer dan hun koppelgenotes, ondanks genomische voorspellingen die het tegenovergestelde aangaven”, aldus Dechow.
Genetische diversiteit
De projectleider geeft aan bezig te zijn het aantal koeien uit de oude bloedlijnen te vergroten. „Als het onderzoek aantoont dat we oudere genetica kunnen kruisen met moderne, zonder al te veel prestatieverlies, dan hebben we een methode te pakken waarmee de genetische diversiteit van het Holstein-ras kan worden vergroot. Voor wat begon als een bescheiden project, denken we dat het behoorlijk succesvol is geweest.”
Tekst: Anne Hiemstra