Schouten erkent gezondheidsrisico’s voermaatregel

De KNMvD deed deze uitspraak nadat zij samen met minister Schouten tot de conclusie waren gekomen dat: 'Het gezamenlijke uitgangspunt was om te onderzoeken of het mogelijk was om binnen de gestelde kaders van de maatregel een aanpassing te doen ten behoeve van diergezondheid'.
Inmiddels is de voermaatregel van tafel en kijkt Schouten vooruit naar 2021. In de kamerbrief laat ze weten dat zij voor het opstellen van nieuwe maatregelen, om de stikstofemissie te beperken, graag in gesprek blijft met de sector en de veterinair deskundigen.
In dezelfde brief geeft Schouten aan dat bij nieuwe maatregelen meer aandacht komt voor de ‘uitvoeringsonzekerheden’ van voorgenomen maatregelen. Op advies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wil de minister komen tot een bredere politieke afweging bij het invoeren van nieuwe maatregelen. In deze afweging dient meer aandacht besteed te worden aan de locatie-specifieke emissiereducties dan aan de berekende emissiereducties. Het PBL adviseert verder meer aandacht te besteden aan de maatschappelijke zorgen, die sommige regelingen oproepen.
Om toch te kunnen voorzien in de noodzakelijke stikstofruimte voor woningbouw en infrastructurele projecten, heeft minister Schouten reeds eerder aangegeven, gebruik te gaan maken van de stikstofruimte die vrijkomt bij de warme sanering van de varkenshouderij.

Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Ministerie van LNV