Tijdig bekalken houdt opbrengst op peil
Een te lage pH-waarde vermindert de opname van nutriënten en verlaagt de wortelactiviteit. Tegelijkertijd verslechtert de bodemstructuur en neem het bodemleven af. Door iedere vier jaar de pH van de grond te meten kan tijdig worden ingegrepen wanneer de pH onder de streefwaarde zakt.
Het op peil brengen van de pH kan door het uitvoeren van een bekalking in het voor- of najaar.
Voor- of najaar
Op maïsland heeft bekalken in het voorjaar, liefst voor half maart, de voorkeur. Dit kan voorafgaand aan het inwerken van het vanggewas of de groenbemester. Bekalken in het najaar net voor het zaaien van een vanggewas of groenbemester kan ook. Onderzoek heeft uitgewezen dat bekalken in het voor- en najaar even effectief is. Op blijvend grasland geeft bekalken in het najaar, net nadat de koeien uit de wei zijn de beste resultaten. De kalk heeft dan rustig de tijd om te gaan werken. Het op peil brengen van de pH van de grond bij herinzaai van grasland is ook een goed moment. De benodigde kalk kan tijdens het klaarmaken van de grond worden ingefreesd, waardoor de kalk evenredig door de grond wordt gemengd.
Effecten van een te lage pH
De bodem pH daalt in de loop van de tijd, door gewasopname en uitspoeling. Een lagere pH leidt tot opbrengstverliezen en specifiek bij grasland ook tot een verminderde opname van stikstof uit de bodem. Dit heeft direct gevolgen voor het ruw eiwitgehalte in het gras.
Tenslotte heeft onderzoek aangetoond dat op gronden met een goede pH meer wormen actief zijn, wat een positief effect heeft op de bodemstructuur.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Verantwoorde Veehouderij