Ammoniakemissie Koeien & Kansen-bedrijven daalt 14 procent
Met een uitstoot van zestig kilogram ammoniak per hectare voldoet het gemiddelde Koeien & Kansen-bedrijf ruim aan het topniveau van 75 kilogram per hectare dat geldt voor het leveren van PlanetProof-melk. De belangrijkste oorzaken voor de daling van de emissie ligt in het lagere ruw eiwit gehalte in het rantsoen, het verdunnen van mest met water en een afname van het aantal koeien per hectare.
Mest verdunnen
Het verdunnen van mest met water vermindert de ammoniakemissie tijdens het uitrijden met veertig procent. Tot op heden zijn alleen de effecten bekend van het verdunnen van mest bij een sleepvoetbemesting. De emissies die gerealiseerd zijn bij het toepassen van andere manieren van mest uitrijden worden niet meegenomen in de Kringloopwijzer en komen dus ook niet terug in de resultaten. Zou dit wel gebeurd zijn dan lag de gemiddelde ammoniakuitstoot per hectare waarschijnlijk nog lager dan zestig kilogram per hectare.
Ruw eiwit
Binnen Koeien & Kansen zijn ook een drietal bedrijven aan te wijzen waar de ammoniakemissie in 2019 juist is toegenomen. Op twee bedrijven wordt de stijging veroorzaakt door een hoger ruw eiwitgehalte in het rantsoen, gecombineerd met een toename van de hoeveelheid melk per hectare. En op het derde bedrijf is de ammoniakemissie toegenomen door een toename van de hoeveelheid geproduceerde melk per hectare met 1600 kilogram. Op de meeste bedrijven is echter sprake van extensivering en een verlaging van de ammoniakuitstoot.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Verantwoorde Veehouderij