DOC Kaas moet fusiebonus alsnog uitbetalen
Tijdens het proces werd duidelijk dat DOC Kaas de beperkende voorwaarde om het recht op de fusiebonus te behouden pas op een later tijdstip had bedacht en zonder ledenraadpleging had vastgesteld. Ten tijde van de stemming over de fusie had DOC Kaas nog benadrukt dat de transactiesom (de fusiebonus) bestemd was voor blijvende leden. Blijvende leden waren melkveehouders die niet binnen dertig dagen na stemming over de fusie het lidmaatschap van de fabriek opzegde.
Leden teleurgesteld in resultaten fusie
In 2015 werd de fusie tussen DOC en DMK voor de tweede keer in stemming gebracht. De fusie zou leiden tot een betere melkprijs en blijvende leden hadden recht op een fusiebonus van ruim 2,2 cent per kilogram melk. Deze beloften zorgden ervoor dat bijna 95 procent van de leden voor de fusie stemden. Uiteindelijk leidde de fusie niet tot een hogere melkprijs met als gevolg het opstappen van 300 ontevreden leden in de periode van 2016 tot en met 2018. Deze leden werden onaangenaam verrast met een korting van één cent per kilogram melk in december 2016, bij opstappen voor 1 januari 2017, en het inhouden van de eerder uitgekeerde fusiebonus op de laatste melkgeldafrekening. Een collectief van 63 melkveehouders zocht contact met mr. Dinant te Biesebeek, gespecialiseerd in collectieve acties tegen de zuivelverwerkende industrie, en eiste van DOC de integrale betaling van het ingehouden melkgeld, zonder korting en zonder inhouding van de eerder uitbetaalde fusiebonus.
Nog geen eindvonnis
In een eerder tussenvonnis werd reeds uitgesproken dat het inhouden van één cent per kilogram melk in strijd was met het geldende gelijkheidsbeginsel, dat alle leden recht hebben op een gelijke melkprijs. In het tweede tussenvonnis werden de eisers wederom in het gelijk gesteld en oordeelde de rechtbank dat de alle leden die waren uitgetreden van 2016 tot 2018 recht hebben op de toegezegde fusiebonus. Het definitieve eindvonnis wordt voor het einde van 2020 verwacht. Pas na de uitspraak van het definitieve vonnis kunnen de procederende melkveehouders de betaling van het achterstallig melkgeld daadwerkelijk afdwingen. De uitspraak van de rechter is alleen van toepassing voor de melkveehouders die daadwerkelijk aan de procedure hebben deelgenomen.
Lees hier het uitgebreide verslag over de uitspraak van Rechtbank Assen.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: Te Biesebeek Advocaten