Nieuwe berekeningsmethodiek geeft nauwkeurig en betrouwbaar beeld van koolstofvastlegging
Het organisch stofgehalte in de bodem is bepalend voor het koolstofvastleggend vermogen van de grond. Hoe hoger het organisch stofgehalte, hoe groter het koolstofvastleggend vermogen van de grond. Binnen het nieuwe monitoringssysteem wordt de koolstofvastlegging berekend door gebruik te maken van uitslagen van grondmonster gecombineerd met het landgebruik. Het nieuwe systeem is klaar voor gebruik en zal in de toekomst verder geoptimaliseerd worden door het toevoegen van nieuwe meetgegevens gecombineerd met jaarlijkse grondmonsters.
Eerste resultaten zichtbaar
Het nieuwe systeem wijst uit dat de 33 bedrijven, die aan het onderzoek hebben deelgenomen, gemiddeld een verlaging van twee procent van de carbon footprint realiseren. Deze verlaging wordt gerealiseerd zonder extra inspanningen om de koolstof in de bodem vast te leggen.
Jan Peter Lesschen, onderzoeker bij Wageningen Environmental Research, zegt: „We willen de koolstofvastlegging frequent op een groot aantal percelen meten. Daarnaast moeten activiteiten als bemesten, graslandvernieuwing en wisselbouw op die percelen centraal verzameld worden. Wanneer in de loop van de tijd meer meetgegevens beschikbaar komen, kunnen we het wetenschappelijk model aanscherpen en daarmee nauwkeurigere berekeningen voor individuele percelen geschikt maken.”
Tot die tijd kan de melkveehouderij zich volgens de onderzoekers al richten op het nemen van maatregelen waarvan al bewezen is dat ze een positief effect hebben op de koolstofvastlegging. Voorbeelden hiervan zijn: het minimaliseren van graslandvernieuwing en het maximaliseren van de aanvoer van koolstof uit mest en gewasresten.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Agrio
Bronnen: Livestock Research Wageningen UR, FrieslandCampina, Wageningen Environmental Research