Maïsoogst komt voorzichtig op gang in oosten
„We hebben nu een paar dagen gehakseld, maar gemiddeld is de maïs gewoon goed”, aldus Roy Sloot. Hij rept van pakweg 39 ton per hectare. „Maar we hebben ook een stuk gehakseld in Wehl waar niet was beregend, daar kwam maar zo'n 25 ton af.”
Ook loon- en grondverzetbedrijf Timmerije uit Noordijk bij Neede heeft vorige week een paar percelen met kurkdroge maïs geoogst. „Wat daar af kwam? Zo'n 30 ton product”, schat Gerrit Timmerije. „En hele kleine kolfjes.” Die maïs is geoogst omdat er toch niks meer bij zou komen, en de veehouders dan nog mooi de tijd hadden om nieuw gras in te zaaien.
Laurens te Riet van het gelijknamige loonbedrijf in Haaksbergen is vandaag begonnen met de maïsoogst, voor een veehouder die het voer op had. „Nog een dag of tien, dan gaan we echt los", zegt hij. Op de droge zandgronden in Haaksbergen en omgeving staat de maïs er hartstikke goed bij; Te Riet gaat uit van 50 ton per hectare. „We hebben hier toch geregeld nog een bui gehad", geeft hij aan. „Als je 20 kilometer verderop kijkt, in Ruurlo, of in Aalten, daar staat de maïs er een stuk slechter voor."
Kleigronden
Hoe anders is het op de kleigronden. Ruwvoerspecialist Albert Snoei van De Samenwerking in Haastrecht meldt dat de maïs daar zeker nog twee weken kan staan. „Vorige week hebben we de eerste maïsdemo gehad, waar mensen ook verse maïs mee konden nemen. Het drogestofgehalte zat toen zo tussen de 25 en de 30 procent.”
Volgens Snoei hebben de telers in het werkgebied (klei op veen) wel veel problemen gehad om de maïs aan het kiemen te krijgen, omdat de bovenste teeltlaag zo droog was. „Sleepslangen, haspels, alles werd uit de kast gehaald om het te laten kiemen. Daardoor was de start wel ongelijk. Maar gemiddeld genomen staat de maïs hier geweldig”, meent Snoei. „Als het eenmaal aan de gang is, dan gaat het wel door. Ik schat dat we hier wel 19 tot 20 ton drogestof per hectare kunnen oogsten; zeg maar 50, 55 ton vers product.”
Vierkant
Ook in de Overijsselse regio Balkbrug staat de maïs er goed voor, volgens loonwerker Harry Koonstra. „We hebben misschien niet de meeste lengte, maar de kolven zijn goed gevuld en er staat een fris gewas. Het staat er mooi vierkant op”, oordeelt hij.
Op de zware zandgronden is verdroging nauwelijks een probleem, geeft hij aan. „Eerder vernatting. Wij zijn om die reden ook gespecialiseerd in de oogst op rupsbanden.” Met zijn kennersoog schat hij 40 tot 45 ton vers product per hectare te kunnen hakselen, wat neerkomt op 14 tot 15 ton drogestof.